Писна ми

Кабели-бесилки по софийските улици

Кой е отговорен за стърчащите неупотребявани кабели?

09.01.2013г. / 15 34ч.
Вергиния Генова
Снимка: Вергиния Генова

Снимка: Вергиния Генова

Сигурно ви се е случвало, вървейки по улиците, да се оплетете във висящи кабели. Или поне да си изкарате акъла, че е можело да ви удари ток. Повечето висящи кабели са безстопанствени и никой не поема отговорност да ги отреже.

Разбира се, този проблем не е от тази година, просто не исках да развалям приповдигнатото и еуфорично настроение преди Коледа с това, че някое дете може, тичайки около училището, да пострада. В края на миналата година снимах въпросните кабели, които висяха около едно централно столично училище. Едни от тях бяха на височина, точно някое дете, тичайки и не виждайки кабелите, те да му се забият в шията. Когато попитах охраната защо не отрежат кабелите, ми отговориха, че не ги стопанисват те и тези, които са отговорни не си ги махат. Кои са тези „те“ – явно са някакви неизяснени субекти, може би извънземни. От отдавна подозирам извънземните за всички неуредици в нашата страна. Все някакви неизвестни „ТЕ“ са виновни и все не може никой да ги идентифицира.

Тези кабели вероятно някога са се използвали за интернет, кабелна телевизия и неясно още какво, днес просто висят – грозно, заплашително и опасно.

И какво ще седнат да ми обясняват, че не били опасни. Напротив, както ви казах, стават за идеална бесилка или поне са напълно достатъчни, за да се нарани едно дете. А не мислете, че те винаги висят в небесата, в определени моменти могат и да ви спънат. Да не говорим, че уплахата е напълно достатъчна, за да започне едно дете да заеква и да не може да решите проблема с години. Както се казва, от каквото се страхуват майките да не се случва. Но редно ли е да се случи, че тогава да помислим за проблема.

Свързани статии

А защо само дете – нима ние възрастните не бързаме, вървейки по улиците?

Най-малкото възпитаваме децата в немарливост и грозота. Защо да се стремят към красивото и да пазят чисто, като знаят че да висят разни неща от небето и да ти се пречкат боклуци в краката си е напълно в реда на нещата. Така си живеем.

В такава среда са израсли, в такава са ходили на училище, кой да очаква, че ще си помислят, че може да има и други алтернативи? Разбира се, ако не отидат да ги видят. Но, забележете, че има хора и то за съжаление не са малък процент, които нямат възможност да обикалят света.

А усетът към красивото и доброто трябва да се възпитава у дома, в Родината. Днешните деца, дори и онези, които няма да имат възможност да напуснат България знаят какво е по света от интернет и все по-лесно могат да предпочетат да отидат като пораснат някъде където е чисто и хубаво, отколкото да събират боклуците тук. Но когато са закърмени с красота и уют, те много по-трудно ще пожелаят да отидат да живеят в друг свят, нали? Лошото е, че родителите им са толкова прегърбени от сметки и проблеми, че дори не вдигат глава, за да видят надвисващата опасност над главите им. Та какво остава да ги вълнуват някакви грозни и както казват безопасни кабели? А как сме сигурни, че всеки висящ кабел, а те не са един и два в големите градове е напълно безопасен?

И защо Столична община допуска така по улиците да висят всевъзможни кабели, не ми е ясно. Но явно в тази държава всеки може да си слага където каквото си поиска, после като не му трябва просто да го зареже, да се разрушава от само себе си. И после защо децата били безотговорни и си правели каквото си искат, без да зачитат нищо. Е, как защо? Какъв пример им даваме ние, че да искаме от тях нещо различно?

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 11 години )
В София не само висят неща, ами и хлопат. Не е по-ясно къде трябва да гледаш, за да не се пребиеш нагоре или надолу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време