Нежна като цвете

5 витамина за сияйна и млада кожа

С какво да я „нахраним“, за да я предпазим от поява на бръчки

02.05.2019г. / 14 35ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Здравата и блестяща кожа идва отвътре. За да я направите такава, трябва да наблегнете на някои хранителни вещества, особено на витамините. Сияйната и млада кожа е добре подхранената с определени витамини кожа. Дайте ѝ ги!

Витамин С

Най-добрите източници на големи количества витамин С са чушките, портокалите, грейпфрутът, горските плодове, кивито. Витамин С е важен за кожата, защото е мощен антиоксидант, който едновременно подхранва и се бори със стареещите и възпалителни процеси в кожата.

Ако имате мазна кожа, запомнете тези неща!

Освен това витамин С участва в синтеза на колаген, който прави кожата млада и еластична за по-дълго.

Витамин А

Най-добрите на витамин А източници в природата са черния дроб, спанакът, морковите, тиквата, сладките картофи. Витамин А е много важен за кожата, тъй като я предпазва от възпаления и тушира съществуващите такива. Неслучайно той е основна съставка в много козметични продукти за сияйна и млада кожа.

Витамин Е

Най-добрите източници на витамин Е са слънчогледовите семки, бадемите, слънчогледовото олио (нерафинирано), лешниците, маслото от пшеничени кълнове. Витамин Е предпазва кожата от възпаления и насърчава оздравителните процеси в клетките.

Омега-3 мастни киселини

Най-добрите източници на омега-3 са лененото семе, чиата, орехите, сьомгата, херингата. Тези киселини хидратират кожата в дълбочина, като изглаждат бръчките и я правят еластична. Намаляват сухотата и усещането за опънатост на кожата до минимум, като същевременно я подхранват с незаменими мазнини, протеини и аминокиселини.

4 домашни маски за перфектна кожа

Витамин В7

Витамин В7 или още биотин, е много важна съставка за кожата. Среща се в черния дроб, яйцата, сьомгата, свинското, телешкото. Този витамин заздравява кожата, косата и ноктите, като предпазва от различни нарушения в тях. Тялото използва биотин, за да създаде защитна бариера за кожните клетки, в това число мазнини и протеини.

Коментирай
Свободно време