Меню

Кеат кебап

5 юли 2011 | 14:00 | Аз жената
5 от 1 гласа
Добави в любими
За 2 порции:
250-300 г месо 
няколко стръка зелен лук или малко под средна глава лук 
2-3 малки гъбки пресни или сушени 
1 с. л. масло 
1-2 с. л. магданоз 
1 ч. л. джоджен 
щипка черен пипер 
щипка червен пипер 
2-3 с. л. бяло вино 
сол
2 ч.

Продукти
Приготвяне

Предлагам на вниманието ви любима на семейството ми рецепта за кеат кебап. Приготвя се бързо, може от предния ден, невероятно ароматно, вкусно и ефектно ястие.
Обикновено го приготвям от агнешко или ярешко месо, желателно от бута, но особено вкусно става като се добави и малко от ребърцата. При липса на такова месо, може да се приготви и от свинско.

Месото се нарязва на хапки, лукът – на полумесеци, ако е зелен, на не много ситно, гъбките – на малки парчета. Полива се с маслото и виното, добавят се зелените подправки, черният, червеният пипер и сол на вкус.

Всичко това се обърква и се оставя да отлежи, за да си поеме ароматите.
Нарязва се алуминиево фолио на достатъчно големи парчета, съобразно броя на порциите и се нарежда на масата. Сместа се разпределя върху фолиото и се сгъва така, че по време на печенето да не изтече сокът.

Пакетчетата се подреждат в правоъгълна тава, налива се малко вода, за да се пекат на водна баня и се поставя в предварително загрята умерена фурна. След завирането на водата, месото се пече около1 час.
При консумиране пакетчетата се отварят внимателно, за да не изтече ароматният сок.
Да ви е вкусно!


Иванка Димитрова

Снимка: thinkstock

Прочетете още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
az ( преди 11 години )
Името е кяът кебап и идва от турското ka??t , което означава хартия. Това е много популярен кебап в Турция , но го приготвят без гъби и се сервира върху пилаф от булгур или ориз/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар