Свободно време

7 начина да намалим умората при екскурзия с автобус

02.05.2011г. / 12 36ч.
Надежда Маринова
7 начина да намалим умората при екскурзия с автобус


Идва времето за отпуска, ваканция, екскурзия и пътешествия. Някои хора предпочитат екскурзиите в чужбина с автобус заради по-ниската цена и възможностите за разглеждане на повече от един град или държава. Въпреки плюсовете тези пътувания имат два главни минуса – дългото време за път и голямата умора. Ето няколко начина да намалим напрежението и умората по време на екскурзия от 8-10-14 и повече часа на четири колела.

\n

1. Шумът
Шумът от мотора изморява. Купете от аптеката тапи за уши – най-добре восъчни, защото уплътняват най-добре. Използвайте ги максимално през време на пътуването.

\n

2. Вибрациите
Друсането и вибрирането на автобуса силно изморява. Купете възглавничка за път – най-добре плюшена или от друг мек плат. Използвайте я максимално по време на пътуването, защото изпълнява 3 функции: пази главата ви от друсането, дори когато не спите, а четете книга или гледате през прозореца; спите по-удобно; пази врата ви от духането на климатика.

\n

3. Проблясването на светлини и сенки през прозореца
Много е изкушаващо да следите всичко през прозореца, което пътя ви предложи, особено когато се движите през чужда държава. Тук правилото е: гледайте избирателно, на почивки. Очите се изморяват от проблясването на светлините и сенките през прозореца, а оттам и мозъкът също се натоварва. Изходът – почивайте си през повечето време със затворени очи, сложете превръзка на очите за пътуване, тъмни очила или от време на време закривайте прозореца с пердето.

\n

4. Климатикът
Климатикът разболява. Дори да е лято, метнете си лек шал, който ще предпази врата и раменете ви от схващане.

\n

5. Разговорите
Разговорите натоварват. Емоционално превъзбудени или от скука все намираме какво да разискваме със съседите ни по място. Така разговорите се проточват, докато неусетно не ни заболи главата и започваме да се чувстваме уморени, а сме едва по средата на пътя. Бъдете умерени в общуването. Редувайте разговори, дрямка, четене на книга или списание.

\n

6. Умереност в храната и напитките
По време на път хрупаме солети, чипс, вафли и всичко, което намерим в чантата, за да мине времето по-бързо. Сандвичите, които сме определили за целия ден изчезват в стомаха ни още до обяд. Изведнъж ни се припива кафе, още едно кафе, кола, вода и чай последователно. Може и бира. Приемането на много храна и течности по време на пътуването с автобус натоварва много организма, поради сгънатата поза и обездвижването за часове наред. Затова бъдете умерени в яденето и пиенето.

\n

7. Разтягаща гимнастика за вечерта
Дори и да не сте любители на гимнастиката, щом слезете от автобуса за кратка почивка, направете няколко разтягащи упражнения. Вечерта в хотела повторете упражненията за раздвижване и отпускане на мускулите на ръцете, краката и гърба. Топъл душ и лек масаж също ще ви помогнат да преодолеете умората.

\n

И накрая:
Сложете си удобни дрехи – в зависимост от сезона може да облечете лека пола или свободен, широк панталон. Обуйте най-комфортните си обувки, издържали проверката на дълго ходене.

\n

За всеки случай сложете в ръчния си багаж хапчета за главоболие, стомашно разстройство, гадене. Профилактично сутринта преди тръгване може да глътнете един аспирин, а като пристигнете в хотела вечерта, вземете още един – мускулите и главата ви ще се отпуснат.

\n

Помнете, че психическата настройка е най-важният фактор, за да премине пътуването ви приятно и не толкова уморително.

\n

Приятен път! Ще се радвам да ми споделите какви са вашите трикове за успешна и безуморна екскурзия с автобус.

\n

Прочетете още:


Прочете още за умората:

Коментирай