Свободно време

5 неща, които не бива да казвате на шефа. Никога!

23.02.2012г. / 21 10ч.
Нина Иванова
5 неща, които не бива да казвате на шефа. Никога!

Вижте кои са петте реплики, които не бива никога да изказвате на глас пред шефа, ако държите да запазите работата и заплатата си:

1. Не мога да се справя.

Фразата, която никой служител не бива да казва директно и никой работодател не иска да чуе. Забравете тази реплика, каквото и когато да става. Ако нещо в работата ви е трудно, споделете го с колеги, които могат да помогнат. Може да се доверите и на шефа си, но внимателно обяснете, че имате нужда от малко помощ или разяснение. Подчертайте, че имате голямо желание да се научите и да се справите със задачата.

2. Това не е мой проблем.

В процеса на работа често изникват нечии несвършени добре задачи. Я някой колега е забравил или се е разсеял, пропуските веднага се разбират. Вашата първа реакция е: „А, това не е мой проблем, да се оправя“. Грешка, и то фатална! Утре може вие да сгрешите и не искате при първа възможност да ви отрежат колеги и шеф, нали? Бъдете толерантни, покажете съпричастност и помогнете на колегата си. Шефът ви ще го оцени, колегите също и със сигурност ще спечелите доверието им за дълго.

3. Не ми плащате достатъчно.

Ясно е, че всеки служител си го мисли, и то минимум по 20 пъти на ден. Обаче златното правило гласи, че за заплата се говори деликатно. Никога не си позволявайте да мрънкате и да се оплаквате, как шефът не ви плаща достатъчно. Дори и пред колеги, защото могат да ви издънят винаги. Ако смятате, че е време за повишение на заплатата, уговорете си среща с началника и го убедете с аргументи.

4. Тежки въздишки.

Пасивната агресия и досадата, която изразявате с въздишки през целия ден, показват на шефа ви, че не сте доволен. Но това няма начин да се обърне във ваша полза, а по-скоро ще принудите началника си да търси нов подчинен.

5. Тази задача не ми влиза в трудовата характеристика.

На всички ни се налага понякога да правим неща в работата си, за които не сме и предполагали. Понякога те са над възможностите ни, понякога под. И все пак, недейте да показвате отрицание и недоволство при първата нова задача, която получите. Напротив, свършете я качествено, за да докажете на шефа си, че може да се справяте с предизвикателства. Ако вече с времето започне да ви експлоатира да вършите хиляди неща, които не са ви задължение, поговорете с него и му кажете, че ви е трудно.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай