Свободно време

Екскурзия без стрес и напрежение

19.07.2012г. / 03 43ч.
Снежана Проданова
Екскурзия без стрес и напрежение

Мисълта, че със заминаването на екскурзия оставяте грижите у дома, е чиста заблуда. Чакат ви нови притеснения, свързани с финансите, неочакваните промени, непредвидимите проблеми.

Поне това, което зависи от вас, може да бъде по-добре организирано и преценено. Бюджетът например.

Като за начало, платете всичко предварително или най-малкото, бъдете сигурни, че сте отделили парите за хотели и настаняване. Събирането им е трудно, особено ако имате намерения за допълнителни разходи като нова чанта или лаптоп например. Затова се съсредоточете върху едно нещо и докато не го изплатите, не обръщайте внимание на друго.

Следете за намаления в цените на полетите и офертите за пътувания, но не отлагайте прекалено момента на запазване на билетите, защото може да поскъпнат прекалено много.

Има няколко варианта за избор на настаняване в зависимост от желанията ви. Можете да предпочетете да резервирате хотел с ол инклузив и да не мислите за храненето. Отделно ще решите дали да се поглезите с нещо повече от бюфета или пък с масаж.

Някои предпочитат да наблегнат на опознаването на културата, а един от най-добрите начини за това е да вкусите от традиционната кухня. В такъв случай спестете пари от настаняването, резервирайки малка квартира или намерете начин да останете при местни жители. Плюсът от второто е, че те не само биха ви посочили къде да намерите по-добрите ресторанти, но и сами биха ви нагостили.

С резервирането на по-евтино настаняване се освобождавате от мисълта, че трябва да си прекарате времето в хотела, за да оправдаете вложените средства, пък и можете да посетите много повече исторически и културни паметници или да се впуснете в приключенски преживявания.

Съвет: пазете внимателно документите си за самоличност и парите/кредитните и дебитни карти. Дръжте ги отделно, за да можете при евентуална кражба на портфейла ви, да избегнете липсата поне на една от вещите ви.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай