Свободно време

Най-често срещаните въпроси на интервю за работа

23.07.2012г. / 10 07ч.
Снежана Проданова
Най-често срещаните въпроси на интервю за работа

Често за да ви одобрят за работа, трябва да минете и през интервю. Няма значение дали сте с отлична диплома и богат опит, ако не можете да отстоите позицията си.

За каквато и работа да кандидатствате, винаги ще чуете подобни въпроси, които имат за цел не толкова да проверят какво ще отговорите, а как:

  • Разкажете ми нещо за себе си“ не означава, че искат да чуят историята на живота ви.

Подберете моменти, които са свързани с обучението и практиката ви в съответната област. Същото се отнася и за въпроси, свързани с любими книги, филми и личности, които ви вдъхновяват. Покажете ерудираност, но при каквито и да било обстоятелства, не лъжете!

  • Защо трябва да наемем точно вас?“ – това е моментът да покажете колко знаете за фирмата и защо смятате, че ще сте от полза за нея.

Работодателите търсят хора, на които не само може да се разчита, но и за които да е сигурно, че няма да предадат фронта при първите трудности или други възможности. Поради тази причина е възможно да ви питат дали можете да работите под напрежение, дали смятате да отворите собствен бизнес. Ако наистина искате работата, покажете, че ще сте лоялни към фирмата. Дори ако стане въпрос за това дали бихте спрели да работите ако спечелите от тотото например, не се поддавайте на хубавата мисъл, а помнете, че на почит са хора, които работят не заради, а въпреки заплащането си (колкото и нередно да е това).

  • За да ви поставят в неочаквана ситуация, може да ви попитат как бихте реагирали, ако ви кажат, че интервюто ви до момента въобще не върви добре. Не се стресирайте, а подходете дипломатично. Кажете, че бихте помолили да знаете причините за неуспеха си.

Като цяло, внимавайте да не използвате лош речник, не говорете против други служители на фирмата, не бягайте от отговорност и обърнете внимание на езика на тялото си. Бъдете спокойни и поддържайте зрителен контакт.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати