Свободно време

4 прости правила за личните пари

Съвети как да ни стигне заплатата и да спестяваме

19.09.2012г. / 22 56ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Не всеки има висше икономическо образование, но дори децата трябва да знаят няколко основни правила за боравене с личните пари.

1. Харчете по-малко, отколкото печелите. Заплатата ви е 1000 лв. на месец – похарчете 900, а 100 лв. спестете.

2. Повишавайте финансовата си грамотност. Следете новините във финансовата сфера, потърсете консултация с икономист или счетоводител за важни стъпки в семейството, засягащи парите – покупка/продажба на жилище или земя, отдаване на имот под наем.

3. Вземайте кредит само в краен случай, ако е изгоден и обоснован – например по програма „Енергийна ефективност“; за жизненоважни неща – медицинска операция, жилище и др.

4. Спестявайте. Отмина времето на „Буркан банк“ и на „Златния бабин дюшек“. Най-сигурното място за парите е банката. Друг вариант е да вложите пари в пенсионен фонд.

5. Давайте заем на приятел или роднина само в краен случай. Трябва да имате едно наум, че може и да не ви ги върне. Тогава не ви остава нищо друго, освен да си развалите отношенията.

Бъдете дисциплинирани и спазвайте четирите принципа. Някои хора се раждат пестеливи и с добър усет към парите. Други харчат емоционално и после съжаляват. Възложете управлението на семейния бюджет на този, който е по-финансово стабилен и отговорен. Определете семейните правила за парите още през медения месец. Така ще избегнете бъдещи караници, защото е известно, че най-честите скандали в семейството стават заради пари.

 

Прочетете още:

Коментирай