Свободно време

Съвети за по-лесно намиране на работа

Как да си намерим работа

29.09.2012г. / 09 25ч.
Снежана Проданова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Нивото на безработица расте и съответно конкуренцията за работни места става много по-голяма. На какво да разчитаме освен на професионализма си? Късмет, съдба, съвпадение? Няма да ги изключваме напълно, но не бива да разчитаме единствено на тях. Човек трябва да е буден, да се интересува, да контактува, да помага, за да му помагат.

Още в университета можете да се поинтересувате дали се предлагат стажове към фирми за току-що завършили студенти. Ако и предложението да не е много добро, то поне е крачка напред. Опитът се цени и се предпочита пред отличната диплома. В случай, че не ви наемат никъде в определен срок от време, помислете за някаква доброволческа работа. Условията вероятно ще са по-трудни и възнаграждението ще е единствено морално, но в един момент усилията ви ще бъдат възнаградени. По същия начин участието на уъркшопове и семинари ще е само в плюс за автобиографията ви.

Направете си визитна картичка и винаги имайте няколко бройки подръка. Никога не знаете кога ще попаднете на евентуалния си бъдещ работодател. Включете само основни данни – име, телефон, електронна поща, интернет страница. Заложете на интересен дизайн – така визитката няма да бъде просто хвърчащо листче в портфейла на човека отсреща.

Разучете из основи историята, развитието, настоящото положение на фирмата, в която бихте искали да работите и сте подали документи. По този начин, ако ви поканят на интервю и случайно зададат въпрос, който изисква тези знания, ще сте подготвени и ще направите добро впечатление.

Под душа, насаме в колата или на което и да е място, където сте сами и на спокойствие – интервюирайте се. Задавайте си въпроси от всякакъв тип, затруднявайте се сами, за да претръпнете и когато в един момент се изправите пред интервюиращия, да сте готови за всякакво развитие на ситуацията.

Бъдете приятелски настроени. Някои биха казали, че това е любезничене, но се опитайте да бъдете възможно най-откровени с хората около себе си. Отзивчивостта, добронамереността, постоянството са качества, които се ценят и вървят ръка за ръка с успешната кариера.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай