Свободно време

Отиваме на работа, за да вършим личната си работа

Кака работа вършим в работата - лична или служебна

08.10.2012г. / 18 48ч.
Аз жената
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Шефът е съгласен да вършим лична работа в работно време

Ако отделят малка част от служебното време за решаване на лични дела, служителите работят много по-ефективно, защото настроението им се подобрява, а оттам и мотивацията за работа. Според социологическо проучване на голям руски сайт за търсене на работа 2/3 от руските работодатели са готови да поощрят такава практика.

Нерешените лични проблеми пречат на служителя да се концентрира и да се отдаде изцяло на работата. Превключването от семейни към работни теми освежава мисловния процес – твърдят социолозите.

Всички организации и поликлиники работят от 8 до 17 часа, а често се случва работникът да има спешна нужда да отиде до поликлиниката с детето, до общината или до съда, а не винаги обедната почивка е подходящото време. Според наблюдения на мениджърите „Човешки ресурси“, сътрудниците, които за кратко свършват нещо дребно за лични цели, без да бъдат порицавани от работодателя, са много по-лоялни към компанията и по-ефективни.

Експертите препоръчват на работодателите да помнят:

  • Когато работникът вижда, че компанията мисли за неговите лични интереси, той с благодарност влага сърцето и душата си в работата.
  • Не бива да принуждаваме хората да игнорират личните си дела, защото от това страдат семействата им, а резултатът е, че в компанията работят нещастни служители.
  • Има различни жизнени ситуации – възникват битови проблеми, трябва да се проконтролира ученикът и др., които отнемат 10 минути разговор по телефона, но трябва да се свършат през деня.

Все пак в изследването има и противници на горното мнение – 44 % от работниците и 40 % от работодателите са убедени, че личните дела нямат място в работното време. Те считат, че карт-бланшът може да развали трудовата дисциплина, да съблазни сътрудника и той да прекара повече време в лични въпроси, отколкото в работни.

Запитването било направено през периода 18-24 септември 2012 в 214 населени места във всички федерални окръзи на Русия, сред 1600 респонденти, представляващи икономически активно население и по-възрастни от 18 години.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай