Свободно време

Даниела Парикатева: Заниманията с йога ни учат на красота, здраве и антистрес

Даниела Парикатева – инструктор по йога разказва за женските и мъжките упражнения

05.11.2012г. / 16 11ч.
Ивет Лолова
Снимка: Лора Желязкова

Снимка: Лора Желязкова

Даниела Парикатева по професия е програмист, с магистърска степен от СУ „Климент Охридски“, но ненадейно попада на голямата си любов – йога. В последните няколко години практикува и като йога инструктор в студио „Йога Видя“. Разпитах я надълго и нашироко за някои ключови моменти при заниманията с йога, които начинаещите си задават. Но, понеже йога е необятна философия, тя отговаря стегнато и накратко, а който иска повече, може да се запознае лично с нея. (Разгледайте галерията със снимки "Йога упражнения в офиса".)

Как се влюбихте в йога?

Първият ми досег с йога беше преди повече от 6 години, когато посетих първото си занимание по йога в новооткрито студио, намиращо се близо до сградата, в която живея. Отношението си към йога мога да опиша единствено като „любов от пръв поглед“. Не беше минал и месец дори от първата ми йога практика, а аз вече четях книги по темата, посещавах йога семинари и обмислях първото си посещение в ашрам – място за духовно обучение и развитие. Внезапният ми и непресъхващ интерес към йога беше продиктуван от прозрението, че тази древна философия е нещо много по-значимо от всичко останало в живота. За разлика от спорта да речем, йога не представлява част от живота ни, а представлява самият ни начин на живот, или както я описва духовният учител Парамаханса Сатянанда: " Йога е науката за правилен начин на живот“. Макар че корените на тази древна традиция се крият далече назад във вековете, факт е, че тя набира все повече популярност в съвремието ни.

Как се става йога инструктор?

Расте броят на практикуващите йога и съответно броят на йога студията, както и необходимостта от йога инструктори. Пред желаещите да станат йога инструктори се предоставят много и разнообразни възможности за обучение и получаване на сертификат, както в България, така и в чужбина. Лично аз получих сертификата си в Националната спортна академия „Васил Левски“, предоставяща изключително добри условия и обучение. Необходимо е да се отбележи обаче, че не сертификатът е онова, което прави от един човек йога инструктор. Преподаването на йога е непрекъснат процес на придобиване на знания и опит, който не приключва с придобиването на лиценз. Ако трябва да изброя трите най-важни неща за един йога инструктор бих казала: ежедневна йога практика, непрекъснат интерес към опознаване на йога традицията и широко отворено за другите хора сърце. Йога инструкторът е човекът, който помага на практикуващите в тяхното пътуване към самите себе си и затова трябва да притежава опитността и знанията с които да ги преведе по този път.

Има квалификация, разделяне на упражнения на йога за красота, йога за мъже, йога за жени, лечебна йога. Възможно ли е такова разделение на практиката ?

До голяма степен съвременното разделение и именуване на упражненията по йога е продиктувано от необходимостта ни да асоциираме тези древни техники с понятни и важни за съвременното мислене теми като лечение, красота, отслабване, борба със стреса и т. н. Оригиналните наименования на видовете йога звучат доста по-общо, но отразяват факта, че йога влияе върху всички аспекти на нашия живот, а не се ограничава само до конкретна област. Вземете например хатха йога (от ха=слънце + тха=луна) – тя представлява йога за баланс на тялото и ума. Могат, разбира се, да се отделят йога практики с конкретна насоченост, особено когато става въпрос за лечебна йога, йога за бременни и т. н., но ефектът от практиките отново няма да се ограничи само до физическото тяло. (Вижте фотопоглед с йога упражнения)

Какво, например, включва йогата за красота?

Говорейки в частност за йога на красотата, най-напред трябва да си зададем въпроса какво е красота? Ако ме питате дали можем да сравняваме йога заниманието си с посещение в козметичен салон, ще ви отговоря – да, разбира се, защо не! Нима здравето не е красота? Нима усмивката на лицето не е красота? Нима любовта не е красота? В този смисъл можем да сравним йога практиките с „козметични“ процедури не само за тялото, но и за ума ?

Може ли йогата да се практикува като вид спорт или изисква друг подход?

Не можем дори да сравняваме йога практиките със спортни занимания, тъй като не съществува база за сравнение. Важно е да се разбере, че йога не представлява самото действие (упражнението), а осъзнаването на действието. Например, ако повдигам и спускам ръката си, мислейки си за нещо друго, тогава не мога да нарека това движение йога. От друга страна, ако повдигам и спускам ръката си осъзнато, наблюдавайки ефекта от движението върху тялото и ума си, това вече е йога. Дори и динамичните йога асани (пози) не можем да наречем спортни упражнения, тъй като целта им е коренно различна – асаните целят да култивират релаксация, осъзнаване и концентрация и да окажат точно определено въздействие върху вътрешните органи и системи на тялото.

Често свързваме йогата с медитация и аскетичен живот. Може ли да практикуваме йога, без да променяме навиците си?

За да практикуваме йога не е нужно да променяме навиците си. Не е необходимо нито да напускаме дома си, нито дори да ограничаваме социалния си живот. Визирайки конкретно медитациите, това което е важно да се знае по отношение на тях е, че повечето предмедитативни и медитативни техники имат различни фази, които могат да се интегрират постепенно, и в зависимост от свободното си време човек може да им отделя от 10 минути до часове. Но нека оставим медитациите настрана, те могат да се включат и на по-късен етап в йога практиките, не се препоръчва да започваме с тях. Добрата новина е, че йога можем да започнем да практикуваме във всеки един момент, независимо от пола си, семейното си положение или възрастта си. Опитайте следното – когато имате малко свободно време, седнете удобно на стол, изправете гърба си и затворете очи. Наблюдавайте дишането си за 2-3 минути, осъзнайте звуците около себе си. Поставете един плод в ръцете си, например ябълка и го почувствайте – усетете неговата температура, формата му, неравностите по неговата повърхност. След това сдъвчете бавно парче от този плод, усещайки интензивно вкуса му в устата. И ето – вие вече практикувате йога!

Често дават пример за „Пеперуда“ като упражнението, много полезно за жени. Бихте ли коментирали защо е полезно? Има ли други чисто женски упражнения, особено полезни за нежния пол?

Упражнението „Пеперуда“ не бих нарекла чисто женско упражнение, тъй като влияе еднакво ефективно и върху двата пола, премахвайки умората от дълги часове на седене и ходене. Ако трябва да определя някои йога упражнения като женски, то бих споменала такива, които оказват благотворно и лечебно въздействие върху някои чисто женски физиологични процеси и проблеми. Ако страдаме от болезнена и/или нередовна менструация, например, е хубаво да практикуваме упражненията „Котка“ и „Мелница“. Има упражнения, които са подходящи за справяне със симптомите на менопаузата, като „Кобра“, „Свещ“ и комплексът „Слънчев поздрав“. Има, разбира се, и упражнения, които са полезни за практикуване по време на бременността в различните й фази. Списъкът с подобни женски упражнения е дълъг, а и също така специфичен за всяка жена, в зависимост от лимитациите на нейното тяло и наличието на заболявания. Не трябва да забравяме обаче, че физиологичните неразположения могат да се дължат на стреса, преумората или проблеми с имунната система, и поради тази причина не бива да се ограничаваме само с определени практики. Много по-добре е да отделим време за една цялостна и балансирана практика, с която да се погрижим за цялостното състояние на организма си.

А за мъжете? Това сигурно е към първия въпрос като допълнение.

Като чисто мъжки йога упражнения бих препоръчала например полезните за простатата упражнения като „Каране на лодка“ или „Мула бандха“( контракция на перинеума). Има упражнения и за по-специфични мъжки проблеми като импотентността например – упражненията „Каране на колело“,„Рало“, „Свещ“ и комплексът „Слънчев поздрав“. Но отново искам да обърна внимание върху това, че за предпочитане е една хармонична и балансирана йога практика.

Как ни променя йогата и кога се вижда/усеща промяната?

Йога променя отношението ни към света и към себе си. Практикувайки йога, ние опознаваме себе си, научаваме се да се приемаме такива, каквито сме. Йога също така ни научава да разбираме и приемаме и другите хора, независимо от техните недостатъци, тя отваря широко сърцето ни. Благодарение на йога ставаме спокойни, уверени и усмихнати. Има, естествено, и физическа промяна, която голяма част от практикуващите усещат най-напред – тялото ни става силно, гъвкаво и здраво, повишава се жизнената ни енергия, развиват се рефлексите ни. За всеки човек промяната настъпва по различно време, няма обща формула. При някои хора тя настъпва мигновено и представлява нещо като внезапно събуждане, за други може да се окаже по-продължителен процес. Все пак йога е себереализация, пътуване навътре към самите себе си, а кой може да каже колко надълбоко сме се скрили в черупката си?

Имате ли любима мисъл от йога учител или мъдрец?

Любимата ми мисъл е на Махариши Махеш Йоги и макар че звучи доста забавно, отразява напълно философията на йога – „Ако животът ти поднесе лимон, направи си лимонада“. Но искам също така да споделя една мисъл на американския пастор Джордж Дана Бордман, която често се цитира в йога средите като важна „Посей действие и ще пожънеш навик, посей навик и ще пожънеш характер, посей характер и ще пожънеш съдба“.

Коментирай
Здраве и красота