Свободно време

Международен панаир на книгата за малки и големи книгомани

На 4 декември 2012 се открива 31-вото издание на Софийския международен панаир на книгата

04.12.2012г. / 12 50ч.
Аз жената
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

На 4 декември 2012 в НДК ще се открие 31-то издание на Софийския международен панаир на книгата. Тържественото начало ще бъде дадено в 12 часа от вицепремиера на Унгария г-н Тибор Наврачич и столичният кмет г-жа Йорданка Фандъкова.

Свързани статии

Щандове ще има на над 140 български и чуждестранни изложители. Панаирът се разпростира от 1 до 3 етаж в централната сграда на НДК и ще продължи до 9 декември. Посетителите ги очаква литературата и културата на Унгария, Аржентина, Норвегия, Сърбия, както и изданията и дейността на европейската мрежа за литература и книги „Традуки“, която включва Албания, Македония, Черна гора, Австрия, Румъния, Швейцария, Сърбия, Словения и Хърватия. За пръв път с изложбен щанд ще участва Италия.

Страна почетен гост тази година е Република Унгария. В София ще бъдат представени внушителен брой унгарски книги и книги на унгарска тематика, общо 24 заглавия, отпечатани през 2012 година.

Панаирът е съпътстван от богата културна програма – планирани са срещи с писатели, преводачи, илюстратори и издатели.

Испанският писател Висенте Ботин пристига за панаира и ще представи книгата си „Погребението на Кастро“ (изд. „Колибри“). Висенте Ботин е испански писател и журналист международник, специалист най-вече по теми, свързани с Латинска Америка. „Погребението на Кастро“ е уникално журналистическо свидетелство за абсурдите на кубинската революция.

„Иво Андрич–исторически песимизъм и трансцендентални блянове“ е втората книга на проф. Светлозар Игов, посветена на творчеството на Иво Андрич (изд. „Хермес“).

В програмата на европейската мрежа за литература и книги „Традуки“ ще бъде представен един от знаковите романи на големия сръбски постмодернист Давид Албахари – „Братът“.

„Муминтролско парти“ за всички, които обичат Туве Янсон и нейните герои обещават от издателство „Дамян Яков“. Театрално шоу, среща с преводачите, забавни игри с награди, канелени сладки и пай от кухнята на мама Муминка са само част от изненадите, които ви очакват.

Шах-наме“, грандиозният средновековен епос на Персия, излиза за пръв път на български език в превод от оригиналния език (изд. Емас). Изданието включва най-превежданата част от произведението – „Песен за Ростам и Сохраб“.

Специално за откриването на СМПК пристига световноизвестният автор и водещ Алън Пийз, познат в цял свят като „Mr. Body Language“. Алън Пийз ще води еднодневен семинар на тема „Изкуството на комуникацията – семинар за висока ефективност и постижения“.

„Масата е пряк път “ – колекция от италиански рецепти със сицилиански привкус“ от Маурицио Ферери с типични италиански продукти ще представят от Италианския културен институт.

Авторите на най-продаваната фентъзи трилогия във Франция СТРОМ Еманюел и Беноа дьо Сен Шама ще бъдат в София за среща със своите почитатели (изд. „Сиела“).

Рекорден брой са заглавията, които се надпреварват за годишната награда на АБК „Бронзов лъв“. В номинирането и определянето на наградата участват журналисти, които отразяват книжния сектор. До участие се допускат само проекти, осъществени в България. Кой ще бъде носителят на наградата „Бронзов лъв“ ще разберем на 7 декември, петък, от 20.00 часа в Мраморно фоайе на НДК.

Коментирай