Свободно време

Екологично образование е необходимо в детските градини и училищата

„Екологията е начин на живот!“, заяви ученичка от IV клас в 23 СОУ „Фредерик Жолио Кюри“, взела участие в проект „Екопоколение 2012“

06.12.2012г. / 16 50ч.
Аз жената
Екологично образование е необходимо в детските градини и училищата

От 12 до 30 ноември 2012 г. експерти и доброволци на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН и Младежки информационно-консултантски център „Каузи“ проведоха екологични занимания в 5 столични детски градини и 9 училища. Инициативата е част от проект „Образователна инициатива „Екопоколение 2012“, финансиран от Столична община, целящ да повиши екологичната култура и отговорното поведение на децата и младежите от 5 до 18 години към заобикалящата ги среда.

По време на беседите бяха проведени анкети за необходимостта от специализирано екологично образование. В анкетата се включиха 98 директори, заместник-директори, учители и педагогически съветници от 14 столични учебни заведения.

Учителите настояват за екологично образование в детските градини и училищата:

67% от анкетираните смятат, че има належаща нужда от включването на такъв предмет в учебните програми, а 33% считат, че то трябва да бъде като част от други предмети. Няма нито един отрицателен отговор.

Свързани статии

Само 39% от анкетираните споделят, че учебното им заведение разполага с учебни материали за екологично образование, докато 50% заявяват, че използват подръчни средства.

Споделят, че в учебните заведения има нужда от нагледни материали, дидактически игри, литература, табла, кофи за рециклиране, постери, образователни филми, макети, пъзели, снимки и албуми и др. материали, които биха подпомогнали екологичното образование.

Освен занимателни беседи с игри и екологични задачи, във всяко училище и детска градина беше „засадено“ „Дърво на обещанията“. На него децата поставиха своите обещания за грижа към природата.

Визуални екологични послания на пътуващата изложба върху чадъри „Екопоколение 2012" украсиха учебните заведения. Творбите са рисувани от Кристина Костадинова, носител на приза „Откритие на годината“ на Световните фотографски награди за 2010 г.

„Нарекохме проекта „Екопоколение 2012“, защото вярваме, че сега възпитаваме спасителите на Земята, тези, които ще направят правилния избор“, обяснява Марина Стефанова, изпълнителен директор на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН и ръководител на проекта.

Коментирай