Свободно време

Най-нестандартните коледни традиции от цял свят

Как прекараха Коледа в Италия, Англия и Венецуела?

26.12.2012г. / 17 31ч.
Петя Зефирова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Коледа е времето на традициите – моментът, в който семейството се събира, елхата се украсява, изваждат се коледните сувенири, пеят се коледни песни, готвят се характерни ястия и т. н, и т. н. В някои страни обаче коледният дух е продиктувал въвеждането на някои не толкова характерни за нас традиции. По какъв начин хората интерпретират коледното настроение и как го пренасят в бита извън семейната среда?

Шествие от Дядо Коледовци залива улиците на Ню Йорк по време на коледните празници. Хора на всякакви възрасти, пол и раса излизат и сформират своеобразен парад, на който можете да видите всякакви разновидности на Снежанка, джуджета, елфи и хиляди белобради старци. Тази маса от червени, зелени и бели костюми се превръща във фактор, който успешно повдига настроението на случайните минувачи и създава чувство на сплотеност сред хората.

Свързани статии

Великобританците проявяват сръчност и си изработват (или разбира се – купуват) „бомбички с бонбони“ или т. нар. “crackers“. Парче картон във формата на тръба се увива в празнична хартия и двата края се завъртат и връзват, така че да заприлича на огромен бонбон. Вътрешността е пълна с всякакви лакомства. Двама души застават един срещу друг, хващат по един край от бомбона-бомба и дърпат. Когато „бонбонът“ се скъса, победител е този, който държи по-голямата половина и него го чака специална изненада.

Децата в Италия посрещат свой собствен „Дядо Коледа“ – Ла Буфана (La Bufana). Според италианския фолклор, не белобрад старец в червен костюм и на шейна с елени, а възрастна жена, яхнала метла и покрита със сажди се шмугва в комина и радва децата с коледни подаръци. Както на запад е прието добрият старец да се посреща с бисквити и прясно мляко, италианците оставят вино и храна за гостенката си.

Жителите на Венецуела пък търсят забавлението рано сутрин преди 8 часа, когато улиците в Каракас са затворени за автомобили и са предоставени изцяло на пешеходците и... кънкьорите. Обули по един чифт ролери, венецуелците спокойно обикалят, необезпокоявани от гневни шофьори, по централните улици на града от 16-ти до 24-ти декември.

За произхода на следната традиция може да се спори, но идеята сама по себе си е изключително забавна и вълнува много повече членовете на семейството, отколкото каквито и да било исторически или фолклорни особености. При украсата на коледното дърво се прибавя и един елемент, който прилича на кисела краставичка. Цялата философия се крие в това, че първият, който я намери, получава допълнителен подарък.

Украинска народна приказка разказва, че бедно семейство осъмнало с украсена от паячета коледна елха. Оттогава паяжината е съвсем естествен елемент върху коледното дърво на украинците.

Коментирай