Свободно време

Ключът към успеха

Има 3 основни стъпки към успеха в живота

08.01.2013г. / 12 50ч.
Петя Зефирова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Изпратихме подобаващо старата 2012 година и много от нас вероятно си направиха равносметка на постигнатото през нея в личен и професионален план. Ако са били смели и честни пред себе си дори са си признали какво са пропуснали да направят и върху какво ще поработят здраво през новата година. Всички се стремим към израстване – умствено, духовно, професионално... А дали си даваме сметка, че постигането на високите цели зависи от спазването само на няколко простички правила, отнасящи се на първо място до здравословните ни навици?

Ако искате да подобрите паметта си, да сте изобретателни и да разрешавате проблемите и задачите си лесно, най-напред трябва да си осигурите добър нощен сън. Вярно е, че народът казва: „От сън спомен няма“, а около нас се случват толкова вълнуващи неща, че сърце не ни дава да губим времето си в сън. Често жертваме 3-4 часа от съня си за довършване на някоя важна работа или дочитане на интересна книга, казвайки си: „ все пак ще имам поне 4-5 часа тази нощ – не е зле“. Въпросът е обаче не колко време за сън си давате вие, а от колко се нуждаят тялото и мозъкът ви.

По колко часа трябва да спим?

Въпрос на индивидуалност и начин на живот. Някои хора се чувстват бодри и отпочинали след 6-часов сън, други имат нужда от 9 часа. Повече или по-малко от тези условни граници не е здравословно да се спи. Съня е все още мистериозен и недоразбулен от учените феномен дори при наличието на високите технологии, изобретенията и научните открития на последните десетилетия. Не е ясно защо спим, но знаем че без сън тялото и мозъкът ни колабират и умираме. Безсънието е враг номер едно на мозъчните клетки.

От изключително важно значение е какъв е хранителният ви режим. Не при всички случаи здравословните храни набавят на мозъка ви ценните и полезни вещества, от които се нуждае. Може тялото ви да е в прекрасна форма, нивото на холестерола ви да е ниско и все пак мозъкът ви да не получава необходимото за да работи с пълен капацитет.

Приемате ли богати на омега-3 мастни киселини храни? Ако все още не сте ги включили към дневното си меню, не отлагайте! Можете да ги доставите на мозъка си, ако хапвате редовно орехи, соя, риба тон и сьомга.

Опитайте се да ограничавате наситените мазнини (съдържат се в пастетите, саламите, маслото, сирената) и висококалоричната храна. Те не се отразяват добре на нормалното функциониране на мозъчните клетки.

Опитвайте се всеки ден да научавате по нещо ново. Това ще държи в кондиция мозъка ви и ще развие интелигентността ви. Устойчивостта на психиката ви също ще се повлияе положително от тази „мозъчна гимнастика“. Колкото повече научавате, толкова по-трениран и услужлив става мозъкът ви, а от това кривата на успехите ви ще върви само нагоре.

Коментирай