Свободно време

Лицето или тялото показва истинските емоции

Мъжете „говорят“ повече с тялото, отколкото с лицето си

05.02.2013г. / 12 02ч.
Ана Петрова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Представете си, че излизате на среща с привлекателен мъж – много добре знаем, че думите разкриват едва няколко процента от чувствата и мислите на хората. Следователно се стараем да се водим по поведението му, по гримасите, по жестикулацията. Върху какво точно обаче трябва да се съсредоточим?

Повечето хора смятат лицето за най-добър проводник на емоциите. Но дали такова е и мнението на учените?

Според авторите на едно изследване, публикувано наскоро от Университета в Принстън, тялото е по-достоверният източник на информация. На група доброволци били показвани серия фотографии, изобразяващи професионални тенисисти в различни ситуации: на загуби и победи.

Доброволците трябвало да разделят според изражението на лицето едните от другите, съдейки за положителните или отрицателни емоции, които снимката отразява. За изненада на учените се получила твърде противоречива информация, тоест участниците в експеримента не се справили със задачата, която изглеждала така проста на пръв поглед.

Свързани статии

Когато обаче им показали целите фотографии – лицето и тялото на спортистите, отговорите били съвсем категорични. Емоциите били правилно разчетени. Победителите и победените били разпознати.

Следващата фаза в експеримента била подготвена с компютърни ефекти. Комбинирани били тялото на победител с лицето на губещия в играта, както и обработения вариант. В този случай доброволците отговорили според израза на тялото на играча. Оказало се че то е по-красноречиво от изражението на лицето.

Изводите на учените са следните: лицевите мускули не са толкова съвършен апарат при изразяване на силни чувства. Когато преживяваме изключително силни положителни или отрицателни емоции, се получава едно изкривяване на чертите на лицето, твърде сходно и в двата случая. Също както при прекалено усилени тонколони, звукът се изкривява и влошава, така че не можем да различим верният тембър.

Имайки тази информация предвид, дали ще подходите по-различно при разчитането на човека пред вас?

Коментирай