Свободно време

Котка под наем – реален бизнес в социалната мрежа

Космати приятели гонят самотата и повишават имунната система

06.02.2013г. / 14 12ч.
Ивет Лолова
Снимка: Laura

Снимка: Laura

Известно е, че общуването с животни е полезно за психиката, но не всеки иска за постоянно домашен любимец вкъщи. Едни живеят натясно, други са на квартира, а хазяинът не обича животните, трети пътуват често и не могат да поемат постоянна грижа за животинче. Решението е просто – обаждате се на „Котка за час“.

 

Свързани статии

Речено – сторено, си казала една жена от Красноярск, Русия, която гледа в дома си няколко котки – Фрида, Нюра, Лавиния, Клепа и т. н. Алена Темерова е активист от красноярското общество за помощ на животните. Тя взима котките от улицата – за постоянно или временно – докато им намери стопанин. Къщата й никога не остава с по-малко от седем космати приятели.

Най-спокойните и стресоустойчиви котки от комуната получават шанса да отработят поне парите си за храна. Стопанката им започва да ги дава под наем.

Котката Маша неотдавна е имала своя първи работен ден. Една от клиентките на „Котка за час“ след поредното посещение решила да осинови Маша. Впрочем това е и основната цел на проекта – да се намери дом за уличното коте.

Алена казва, че отдава котките на самотни хора, деца или възрастни пенсионери, за да има на кого да се порадват и кого да погалят, да усетят компанията на приятел. Други клиенти си взимат котка, защото са новодомци и искат да изпълнят традицията – ако котката влезе първа в дома, стопаните ще имат мирен и щастлив живот.

Обявите за наем на четирикраки в интернет не са новина. Обикновено обаче се има предвид даване под наем с цел развъждане на потомство – за продължаване на рода или с цел продажба. Добър и печеливш бизнес.

Има и случаи, когато домашните питомци се взимат с цел допълнителна терапия за болни деца. Майката на 13-годишната Настя от белоруския град Гродно редовно взима котка за дъщеря си.

„Общуването с животни носи бодрост и зарежда с енергия“ – уверена е майката на Настя, Инна Клапаток.

Гостуването на животни в дома на деца инвалиди, които не могат да ходят самостоятелно, се организира безплатно от сътрудниците от гродненския биологически център. Няма опасност за децата – те отдавна са свикнали с животните. Над центъра са поели шефство учениците от местното училище.

Котешката терапия има и противници – те защитават правата на животните и се отнасят скептично към ефективността й.

„Не сме съгласни с експлоатацията на животните. Преместването в чужд дом, макар и в миролюбива среда, е стрес за котките. Правили сме опити с плъхове, на които слагаме нова клетка до старата. Те два дни се лутат от едната в другата и не знаят къде да останат.“ – коментира консултантът от местната ветеринарна клиника, Анастасия Николская.

Коментирай