Свободно време

Японец показва как се правят оригами-шедьоври

Работилница за оригами в София

19.02.2013г. / 12 40ч.
Аз жената
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Майсторът на оригами – японецът Yu Koyanagi пристига в София. По този повод за българските любители на това древно японско изкуство в ателието на Проект Арт в София организират творчески работилници. Те ще се проведат в два поредни дни с вход свободен:

  • 23 февруари 2013 г., от 17.00 до 19.00 ч. и на
  • 24 февруари 2013 г., от 14.00 до 16.00 ч.
Свързани статии

С помощта на японския майстор ще научите как от парче хартия можете да получите истински шедьовър. Адресът на ателието е ул. „Пиротска“ 92.

Още за оригами:

Оригами е изкуството на хартиената пластика. Родината му е Япония. Независимо, че хартията се е появила в Китай, именно в Страната на изгряващото слънце започва историята на удивително красивите хартиени фигурки. Счита се, че това изкуство се е зародило през периода Хейян – VIII–XII в. В тази епоха хартията, направена ръчно, е била изискан и ценен материал, който се използвал за специални случаи, най-вече при религиозни церемонии. Интересно е, че на японски за „хартия“ и „бог“ се използва една и съща дума – „ками“. Така у японците възниква някаква магическа връзка между религиозните ритуали и пластиките от сгъната хартия, които нарекли „ориками“.

За предварително вдъхновение вижте бижутата-оригами на Емилия Скотник.

Коментирай