Свободно време

12 идеи как да си направим домашни мартеници

Забравихме ли Пижо и Пенда?

22.02.2013г. / 08 03ч.
Вергиния Генова
Снимка: Вергиния Генова

Снимка: Вергиния Генова

Ако искаме да подарим на близки и приятели ръчно правени мартеници ще ви зарадвам с новината, че още не е късно. И ще ви споделя няколко наистина лесни начина за направа на мартеници.

Свързани статии

Мартеници – гривнички. – Това са най-популярните в последните години и най-харесваните. Особено от децата. Те си правят ръкави от мартеници. Така че е добре да направите от този вид. Само трябва да купите прежда и мъниста или някакви фигурки. Да нарежете преждата и да нанижете мънистата. За една вечер може да направите поне 100, така че ако ви трябва количество, това са вашите мартеници.

Мартенички за закачане. – най-традиционните мартеници, но и не толкова предпочитани. През месец март ще забележите, че много малко хора са се закичили с мартеница на ревера на палтото или сакото си. За тях трябва повече старание, повече време и ако нямате възможност за масово производство е добре да подарите такива само на ценители традиционалисти.

Може да направите:

традиционните Пижо и Пенда

пискюли или помпони

мартеници от филц – Стават лесно, ако имате готови щамповани форми на цветя или сърца. Остава само да ги слепите и да сложите закачалка. Ако имате само парче филц ще е малко по-бавно и не толкова съвършено като фабричното, но пък нали се завръща чарът на несъвършенството и уникалността на ръчно правените неща.

кръгли мартеници. Преди време изрязвахме картончета във формата на пръстенчета и ги обвивахме с прежда, с навлизането на пластмасовите шишета в масовото производство само трябва да си съберем кръгчета от гърлата на бутилките.

Мартеници за дома

Все повече хора предпочитат да си сложат по една мартеничка на ръката за здраве и да украсят дома в бяло и червено. Може да направите мартеници:

Мартеници – моливи – Увивате истински моливи или химикалки в бяло и червено, добавяте мъниста и ето готови мартеници за пишещи хора. Те наистина останаха малко, но може да подарите на ученици и учители.

Мартеници – вази. Вземате подходящи шишета, вази или кутии и посредством лепило ги облепвате с бели и червени конци. Във вазите можете да си сложите пролетни цветя, а в кутиите подправки или каквото ви е полезно.

Мартеници-дървета. За декорация може да украсите клонки с бели и червени цветчета – от хартия, прежда, филц или мъниста.

Мартеници-статуетки. Може да направите щъркелчета – предвестници на пролетта. Необходима ви е топка хартия, тел и разбира се бяла и червена прежда. От топката хартия и телта конструирате тялото на щъркела, облепяте го с конци и фигурката е готова. Разбира се може да си направите и други фигурки, според това какви са любимите ви предмети или животни.

Мартеници от лулички – За тези пухкави телчета сме говорили и преди. Хубавото е, че могат да се огъват във всички посоки и са в свежи и наситени цветове. Тук водещите са отново белият и червеният цвят – може да направите отново щъркелчета или различни цветчета. Обаче може да използвате и другите цветове също – оранжеви минзухари, жълти лалета, сини гълъби и т. н. само им връзвате мартеничка и безопасна игла.

Мартеници – за окачване на стена. Или на избрано от вас място.

Мартеници-паяжинка. Правят се лесно като съберете на кръст 3 или 4 дървени шишове за печене. Вържете ги по средата и започнете да омотавате, така че да се покрие цялото пространство. В зависимост от големината на пръчките и дебелината на преждата могат да се получат мини паяжинки за ревера на палтото и огромни, които да закачите на стена.

Мартеници от солено тесто. Вече споделих как се правят. Тук само ще окуража онези, които ще кажат „О, много време ще отнеме“, че няколко часа събота и неделя ще са ви напълно достатъчни. А ако имате помощници ще стане още по-бързо. Месенето и печенето ще ви отнеме около 2 часа, като докато се пекат можете да си вършите нещо друго. След това за почивка от чистенето например може да ги боядисате с бяла боя и вечерта с червена. На другия ден лакирате и вечерта връзвате бяло-червените кончета.

От една доза излизат около 50 мартеници – зависи колко големи са ви формичките. Това е едно добро количество да има и за учителки, и за роднини, за приятелки, и за колежки и за деца... Ако не ги направите на брошки, най-доброто им предназначение е да се закачат някъде в дома или офиса.

И накрая щях да забравя мартениците, които винаги се харесват – вкусните мартеници, които всеки би харесал. Палачинки със сметана и сладко, пица с лютеница и сирене и каквото друго ви роди фантазията в празничните цветове.

Коментирай