Свободно време

Петя Петкова-Щифлер: Моцарела с магданоз е изпитан афродизиак

Интервю за Az-jenata.bg с Петя Петкова-Щифлер, автор на кулинарния шедьовър „69 изпитани афродизиака“

25.02.2013г. / 12 16ч.
Мария Дуковска
Снимка: издателство "Сиела"

Снимка: издателство "Сиела"

Свързани статии
Петя Петкова-Щифлер е сред кулинарните знаменитости в цял свят. Тя е българка, но от години е гражданин на света, който неуморно обикаля и запленява с кулинарния си талант. Петя е автор на няколко книги, а най-новата й творба, която издателство „Сиела“ представя е с провокативното заглавие „69 изпитани афродизиака“. Свързахме се с Петя, за да ни открехне вратата към тези кулинарни изкушения, които възбуждат всички сетива...

Новата ви книга „69 изпитани афродизиака“ е вече на българския книжен пазар. Ще ни разкажете ли как се случи нейното написване и какво да очакват читателите от нея?

Любовта заслужава всяка стъпка, всяка капка енергия, която да я направи още по-незабравима и красива. Подбраните с много обич 69 рецепти освен, че са изпитани, са още един път да поддържаме любовния огън през целия ни живот. Чрез тях искам по „моя“ си начин да допринеса за уют в дома и сърцата на хората. Човек е роден да бъде щастлив и да живее в радост и любов. В книгата си разкривам тайни, свързани с онези непознати вкусни съставки в ястията, които ни дават крила и усещане за блаженство.

Снимка от премиерата на книгата на Петя Петкова-Щифлер.

Има ли най-еротично ястие, според вас, което да отключва всички сетива?

За всекиго е различно, за някои това са стридите, смятани за една от любимите храни на Казанова, за други ягодите със сметана, за трети шампанското... чаша горещ шоколад.

Аз смятам, че психическата настройка и отношението към любимия биха направили от всяко ястие най-еротичното.

Къде е границата между медицина и магия, когато говорим за афродизиаци?

В древността жените, които са забърквали храни или напитки с афродизиаци са били смятани за вещици и изгаряни на клади.

Във всички епохи се е смятало, че има храни, които чрез съставките си, миризмата и вкуса разпалват страстите. Съществуват храни, които съдържат вещества, които стимулират сексуалната активност.

От първия път ли действа ястието афродизиак или трябва да го ядем цял месец?

Смята се, че е добре продуктите да се консумират по-продължително. Дори за чайовете-афродизиаци се препоръчва да се консумират по 1 чаша на ден 2-3 седмици. А дали наистина действат, най-добре се убедете сами!

Извън храната, кои според вас са 3-те най-силни афродизиака?

Желанието да доставим удоволствие на другия, себеотдаването и да си много влюбен.

Петя Петкова-Щифлер и Силвия Кацарова.

Мислите ли вече за нова книга?

Благодаря за въпроса, имам идея, но за това след няколко месеца. :)

Срещали сте се с много популярни личности и световни звезди. Коя е най-вълнуващата ви среща, за която бихте ни разказали?

Една от тях беше преди години във Владикавказ (Северна Осетия) на юбилеен рожден ден на световноизвестния диригент Валери Гергиев. Настанихме се в хотела и прегладнели (с нашия кум, съпругата му и диригента) се отправихме към ресторанта за първата вечер от тридневното парти. Пресрещнаха ни странни на вид хора и след няколкоминутно ходене през лабиринти ни отведоха в една „официална“ стая с двайсетина човека в нея. Веднага разпознахме тогавашния президент на страната, който хапваше в компанията на приближените си. Настаниха ни около богато отрупаната с всевъзможни лакомства маса. Стаята беше украсена с много изкуствени цветя. От един огромен касетофон проблясваха безброй светлинки в такт на фолклорна музика. Тъкмо решихме да се нахвърлим на храната и се започна с тостовете. В тези страни е обичайно да се вдигат тостове от всеки присъстващ и друг човек става и отговаря на тоста. Т. е. всички ставахме с чаши в ръка, изслушвахме тоста, пийвахме водка, сядахме... и веднага започваше следващият тост... и така около час, след което ни казаха, че официалната вечеря е приключила... без да докоснем храната. След вечерята с президента бяхме по-гладни от всякога.

Най-важният човек, на когото сте поднасяли своя кулинарна творба?

Нашият кум Роберт Луис Дрейфус (Robert Louis-Dreyfus), който беше най-големия ценител на кулинарното ми изкуство. За мен беше голяма чест да го познавам и „творя“ за него и семейството му.

Имате ли любима рецепта, която да споделите с нашите читателки?

Да, от новата ми книга – Моцарела с магданоз в хрупкава пармска шунка

За какво мечтаете?

Мечтая чрез книгите ми повече хора да почувстват колко малко е необходимо, за да направят близките си щастливи.

Какво е най-голямото предизвикателство, пред което сте се изправяли?

Изтичването на класически маратон 42,195 км. вече за трети път.

Вашето пожелание към читателките на Az-jenata.bg?

Опознайте себе си! Не се страхувайте от живота, от нови начинания и емоции. Предизвиквайте го! Годините нямат значение. Едит Пиаф е казала – „Младостта идва и си отива, но стилът остава.“ Винаги има за какво да мечтаем. Важното е как се чувстваме. Една доволна жена винаги е интересна и привлекателна.

Как бихте отговорили на въпроса „Ако след една минута умра, кое е нещото за което най-много ще съжалявам?

Отговорът ще покаже кое е най-важното за вас в живота и това е най-вероятно целта, която трябва да преследвате.

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
tatyana ( преди 11 години )
ako sled 1 minuta umra sajalqvam che nqmam vnuzi.....a mi e vremeda stavam babaa
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време