Свободно време

Наградиха най-добрите готварски книги в света

Рецептите на баба омаяха журито на международен кулинарен конкурс

01.03.2013г. / 16 05ч.
Аз жената
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

В Париж се състоя връчването на гурме наградите Gourmand Awards, които получават най-добрите готварски книги в света. Отличията са в различни номинации, включващи: национална кухня, най-добър превод на рецепти, най-добър автор и шеф-готвач, най-добър кулинарен блог, най-доброто приложение на гастрономическа тема и др.

Свързани статии

За 2013 г. за най-добра готварска книга в националната кухня беше удостоен узбекския готвач и кулинарен блогър Сталик Ханкишев, който специализира в традиционните ястия на Средна Азия. Второто място получи книга за колумбийската кухня, а третото – за полската.

„Базар, електрическа кана и покривка за маса“ – книгата на Сталик не е единственото руско издание, отличено в Париж. Награда получи и книгата на готвача Ален Дюкас „Голяма кулинарна книга“. Тя е отличена за най-добър превод. Най-голямата награда получи канадската книга „Cabana A Sucre Au Pied De Cochon“ от Мартен Пикар.

За финала на конкурса дойдоха гости от 86 страни. Специалният приз на журито получи испанската писателка Луиза Фернанда Моренес за книга, съдържаща рецепти от баба й. Повечето от тях са били популярни до началото на XIX век.

На страниците на сайта на конкурса се разискват много сериозни теми като авторските права на рецептите, кулинарните блогове и бъдещето на готварските книги.

Коментирай