Свободно време

Защо шефът не обича работохолици?

Рисковете да обичаш работата повече от всичко друго

06.03.2013г. / 16 13ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Вие обичате работата си, работата ви отвръща със същото, обаче шефът не ви обича. Защо – защото началниците не обичат трудохолици. Кои са очевидните минуси на човека, обсебен от работата си.

Няколко месеца ще издържи, но след година ще рухне – физически и психически. После ще излезе в продължителен болничен.

Свързани статии

В желанието му да блесне като поеме повече работа се крие чиста проба натегачество. Кариерист в най-лошия смисъл на думата. В един момент може дори да се прицели в поста на директора.

Трудохоликът не е долюбван и от колегите си, защото непрекъснато вдига летвата. Заради него се скъсяват срокове на проекти, увеличава се нормата, работи се в почивни и празнични дни.

Трудохоликът е празен човек – няма други интереси, освен работата. Не му върви в любовта, няма духовен живот. Много скоро това ще окаже влияние върху качеството на работата му.

Да, но според Кодекса на труда са разписани ясно правилата на труд и почивка – колко трае работният ден, работната седмица, колко е платеният годишен отпуск и т. н. Нужно е да се отделя време за възстановяване на силите, за удоволствия, радости, семейство и приятели. Човекът с богати интереси и широк мироглед е търсен и предпочитан кандидат за работа. Неслучайно специалистите по „Човешки ресурси“ обръщат специално внимание на частта в автобиографията „Хоби и свободно време“. Най-важното е човек да е балансиран, иначе става опасен, защото по всяко време може да му „изгорят“ бушоните.

Коментирай