Свободно време

Рецепта против шопинг манията

Как да се излекуваме от манията си за пазаруване

11.03.2013г. / 13 05ч.
Петя Зефирова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Можем ли да кажем, че една от популярните женски болести е пристрастеността към пазаруване? Безспорно отговорът е „Да!“. Няма жена, която поне веднъж да не се е поддала на импулсивното желание да притежава чифт красиви обувки или модерна блузка, които просто са привлекли погледа й на някоя лъскава витрина. Не че наистина има нужда от тях, а единствено поради непреодолимото изкушение. Ето някои малки хитрости, които ще ви помогнат да се справите с тази „болест“.

Направете си списък

От решаващо значение е да си записваме нещата, от които действително имаме нужда – ние или членовете на семейството. И тук нямаме предвид само хранителните продукти, а и козметика, ново яке за детето (старото вече е умаляло), пантофи за мъжа ви, подарък за рождения ден на свекървата и т. н., и т. н. А сега идва най-същественият момент – на всяка цена трябва да се придържате към направения списък и да не купувате нищо друго освен написаното в него.

Дръжте под отчет всеки лев

Проверявайте в къщи касовите бележки и си изваждайте на един лист всичко излишно, което сте купили покрай задължителните покупки. Срещу тези допълнителни „излишества“ се опитайте писмено да обясните причината, поради която сте ги купили. Това списъче доста ефективно ще ви отвори очите и ще ви накара да се въздържите при следващото неустоимо изкушение от някоя витрина.

Свързани статии

Разсейващо-отклоняваща тактика

Както можете да се досетите тук ще си говорим за воля или по-скоро за липсата на такава. Щом усетите, че някоя красива дрешка ви приканва от витрината на „забранения“ магазин да влезете и да се разделите с немалка сума пари, опитайте да отвлечете вниманието си с нещо – купете си сладолед, обадете се на приятелка, разходете се в парка (далеч от изкушенията на моловете).

Останете си в къщи

За някои жени пазаруването е начин за преодоляване на натрупаните в офиса умора и напрежение. Тези пък, които не работят и гледат малките си деца, използват излизането от къщи за спасяване от монотонното ежедневие. Лошото е когато разходките се правят в мола. Ако за разнообразие решите да си останете в къщи и посветите време на някоя увлекателна книга, работа в градината или покарате колелета с децата в парка ще пропуснете изкушенията на лъскавите витрини.

Забраветеси парите (и кредитната карта) в къщи

Можете свободно да позяпате витрините и да създадете радост за очите си обикаляйки из любимите ви магазини, ако знаете че портмонето ви е на сигурно място в къщи. Вземете пари само за това, което сте си написали в задължителния списък. Ето как ще спасите от стопяване семейния бюджет, а в края на месеца ще бъдете доволна от положителния баланс на финансите си.

Коментирай