Свободно време

Болна и влюбена едновременно – невъзможно и незаконно

Лекар се влюбва в бивш пациент – вече е напълно законно

28.03.2013г. / 08 26ч.
Аз жената
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Контролните органи във Великобритания официално разрешиха на лекарите да се срещат с бивши пациентки. Става дума за установяване на романтични отношения, не за профилактични прегледи.

Романите между лекарския персонал в медицинските заведения и пациентите доскоро бяха строго забранени в кодекса на лекарската етика в страната. За нарушението му лекарят можеше да бъде лишен от лиценз да упражнява професията си. В последно време това правило неофициално се разпростираше и върху бившите пациентки. Накрая властите внасят повече яснота по въпроса.

Свързани статии

Генералният медицински съвет официално разрешил на лекарите да завързват романтични връзки с бивши пациентки, които са били морално и физически уязвими през време на лечението и изцяло са зависили от лекуващия ги лекар. Намирайки се в такова състояние хората често започват да симпатизират и да проявяват дори още по-силни чувства към лекаря, който се отнася добре с тях. До сега на медиците им беше забранено да се възползват от слабостта на пациентките. Но, вече може да се влюбват в оздравелите.

В новото ръководство се препоръчва на лекарите да обърнат внимание на рисковете от подобно действие – например от „сриване на доверието на обществото към професията на лекаря“. Освен това от момента на последната лекарска консултация до началото на новата любовна връзка трябва да е минало определено време, пише Medikforum.

„Ако ще започваме романтична авантюра с бивши пациенти, не бива да забравяме за собствения си професионализъм, – се казва в новия документ. – Не можем да посочим точното време от последния преглед до началото на връзката, но не е трудно да се предположи, че колкото срокът е по-кратък, толкова по-съмнително ще бъде законен ли е вашият любовен роман" - коментират специалисти.

Коментирай