Свободно време

По-организирани в 5 лесни стъпки

Вътрешен и външен ред

05.04.2013г. / 13 12ч.
Снежана Проданова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

В много домове, особено в тези с търчащи деца наоколо, пристигането на гости е изключителен повод, защото тогава се започва „гостенско почистване“. Папките, листовете, книгите, зарядните за телефон, сметките за ток и вода, химикалка, която не пише, кремът за лице, счупената дръжка на любимата ни чаша и всички останали произволно оставени в хола предмети изведнъж започват в строй да си отиват на мястото. После се радваме на подредената къща 2 дена, а понякога и по-малко, и отново зачакваме следващото посещение, за да имаме причина да подредим.

Свързани статии

Кой би разхвърлял нарочно у дома? Само разглезено дете. Не можем вечно да се оправдаваме с липсата на време, за да подредим наоколо, но пък не може да се спори, че времето не е основен фактор. Има и друго решение – просто да не разхвърляме. Ето как:

Лист със задачи

Залепете на вратата или на хладилника празен лист, на който да записвате всяка малка задачка, която трябва да изпълните през деня. Разделете го на няколко графи по важност. Да виждаме черно на бяло плана си за деня всъщност влияе на нагласата ни и малко или повече ни амбицира да го изпълним.

Условия за подреждане

Няма как удобно да наредим листове, книги и папки, ако нямаме удобните шкафове за тях. Огледайте гардеробите, чекмеджетата, рафтовете и помислете как бихте могли да систематизирате вещите си. Започвайки от най-малките неща – кламери, найлонови джобове за листове и папки, и стигайки до инсталацията на нов шкаф над бюрото или рафтове в гардероба, ще се убедите, че средата влияе на подредеността.

5 минути на ден и всяка неделя

... прекарани в отделяне на неща, които няма да ви трябват – изписани листове, брошури, реклами... тези са основните причинители на безпорядъка, защото са малки, но пък си имаме често работа с тях и се натрупват бавно и постепенно. Веднъж в седмицата прибирайте вещите, които не сте ползвали от дълго време насам. Кашони, които да можете да подредите в килера или на тавана, ще ви спестят много място.

Списък за пазаруване

Много често се случва да открием изпод списанията нещо напълно безполезно и да не можем да се сетим кога сме го купили. С обикновен списък в ръка, не само ще спестите време в магазина, но и ще спестите на дома си излишни вещи.

Преди сън

Докато все още не сте заспали, визуализирайте утрешния ден. Ако успеете на първо място да подредите мислите в главата си, физическото пространство около вас ще придобие съвсем различен вид.

Коментирай