Свободно време

Мъжете тълкуват грешно жените

Научно изследване доказва, че мъжете тълкуват погрешно женските погледи

18.04.2013г. / 17 03ч.
Аз жената
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Мъжете разбират много по-добре настроението по очите на други мъже, отколкото на женската половина от човечеството, установиха германски учени, които са провели специално изследване, съобщава „Дейли мейл“, цитиран от Dnes.bg..

Свързани статии

В изследването на учените от университетската болница в Бохум са участвали 22-ма доброволци, всичките неженени, на възраст от 21 до 52 години. Те са разглеждали снимки на очи, докато са ги преглеждали с магнитно-ядрен резонанс. Очите били на мъже и жени, като изразявали положителни, неутрални или отрицателни емоции. Докато гледали снимките, доброволците трябвало да избират между две думи, за да опишат настроението на обекта.

Резултатите изненадващо показали, че доброволците много по-точно усещали настроението, ако очите били на мъж. Скенерът разкри, че гледайки мъжки очи, амигдалата – дял от мозъка, свързана с емоциите, е по-активна, отколкото когато гледат женски очи. Тъй като емоциите се разбират главно по очите, изследването показва, че мъжете разбират по-добре чувствата на други мъже, отколкото на жени, убедени са учените. Това не е първото изследване, което стига до такива изводи. Учени от университета на Индиана установиха, че мъжете често тълкуват погрешно положителните сигнали, давани от жените, като бъркат приятелството със сексуално привличане.

Коментирай