Свободно време

Символи за късмет и предпазване от лоши "очи"

Монети, детелинки и калинки – кое е общото помежду им?

25.04.2013г. / 11 40ч.
Петя Зефирова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Всеки от нас мечтае за щастлив живот и успешна кариера, надява се на здрава и емоционална любовна връзка, както и добро здраве. Някои хора работят упорито за осъществяването на всичко това, други – просто се надяват на чудо, а трети – комбинират двата подхода. Тъй като съдбата, кармата, предопределението (наречете го както ви харесва) често ни изиграват лоша шега и се случва нещата да се разиграят не по нашия сценарий, се налага да се надяваме и на късмета. Знаете, че за някои хора се казва: „Той/тя е роден/а с късмет!“ Но ако вие не сте от тях, трябва да повикате късмета си. Ето някои предмети, които са се превърнали в символи на късмета и за носенето им с нас или поставянето им в дома ни се вярва, че предпазват от зли сили и лоши поличби.

Четирилистна детелина

Да си намериш четирилистна детелина е знак, че си голям късметлия, или че те очаква нещо много хубаво в бъдеще. Често влюбените си подаряват това цвете като символ на любовта, вярата и щастието им. То може да се постави в оригинално колие или пръстен. А с печатче във формата на четирилистна детелина можете да сложите знака на късмета върху книгите от домашната си библиотека например.

Конска подкова

Както името подсказва, това е обувката на копитото на коня. Според традициите на много народи това парче метал в U-образна форма се счита за талисман, носещ късмет. Вярва се, че поставена над вратата на дома, конската подкова предпазва обитателите му от тъмните сили на злото. Тя предпазва от болести, финансови несполуки, лош късмет и магии.

Монети

Както е с детелинките, намирането на монета на земята се счита за добър знак. Китайските монети с дупка в средата, както и такива, сечени през високосни години са особено „късметлийски“. Според нашите народни традиции, ако подаряваш някому портмоне или чанта, непременно трябва да сложиш и монета или банкнота в тях, за да са винаги пълни.

Калинка

Да кацне калинка на ръката ти е щастливо предзнаменование и обещание за сполука и благоденствие. Вярва се, че те притежават и целебни сили и лекуват от различни болести. Ако носите ежедневно талисман с калинка ще бъдете предпазени от неприятности и лош късмет, а щастието и благополучието ще са винаги с вас.

Фигурка на слон

Слонът, най-голямото животно на сушата, държи първенството по сила и мъдрост и остава вечният символ на късмета. Той е покровител на плодородието и дъжда. Фигурки и изображения на слон, поставени в дома или офиса, ще ви носят късмет и ще укрепват духа ви, а ако трябва да вземете важно бизнес решение, според поверието трябва да погалите хобота на слончето-талисман.

Коментирай