Свободно време

Погребват Чочо Попйорданов до майка му

Поклонението пред големия ни актьор ще е в сряда от 11 часа в Народния театър

07.05.2013г. / 10 10ч.
Аз жената
Снимка: архив, Булфото

Снимка: архив, Булфото

След нелепата смърт на талантливия и обичан актьор Чочо Попйорданов, не остава много утеха за скърбящите му близки, приятели и почитатели. Навръх светлия празник Великден, по нелеп и трагичен начин загубихме един от най-талантливите и скромни български артисти – Петър „Чочо“ Попйорданов.

Поклонението пред актьора ще е в Народния театър „Иван Вазов“, там, където той играеше неповторимия, буен и непримирим хъш Македонски в постановката на Александър Морфов. Поклонението ще започне в 11 часа.

В 14 часа ще е опелото в църквата „Св. Георги“.

Петър Иванов Попйорданов, известен като Чочо Попйорданов, е български театрален и киноактьор. Той е роден на 11 юни 1964 г. в София. Син е на Иван Попйорданов – дългогодишен директор на Киноцентър „Бояна“ и генерален директор на БНТ през 1998 г. и лекарката Катя. Родът по бащина линия произхожда от Велес, Вардарска Македония.

През 1989 г. Попйорданов завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“, специалност актьорско майсторство в класа на Крикор Азарян и Тодор Колев. Една година учи в Чехия. Играе в трупите на театър „София“, Малък градски театър „Зад канала“, а от 1994 г. и в Народния театър. Най-известните му театрални роли са в постановките „Сън в лятна нощ“, „В полите на Витоша“, „Бурята“, „Човекът, който прави дъжд“, „Кимоно“, „Декамерон“, „Призраци в Неапол“, „Хеда Габлер“.

Освен в театрални постановки, Чочо Попйорданов участва и във филмови продукции, сред които „Вчера“ (1988), „Адио Рио“ (1989), „Любовното лято на един льохман“ (1990), „Вампири, таласъми“ (1992), „Сезонът на канарчетата“ (1993), „Граница“ (1994) „Испанска муха“ (1998), „След края на света“ (1998), „Дунав мост“ (1999), „Сомбреро блус“ (1999).
Попйорданов е носител на множество номинации и награди, сред които номинация за Аскеер през 1996 и награда Аскеер през 1997 г. и награда „Златен Баяр“ в Белгия за най-добра мъжка роля във филма „Граница“.

Коментирай