Свободно време

Власт, любов и интриги – историята между два континента

„Империята – това си ти“ – Хавиер Моро

18.05.2013г. / 18 01ч.
Аз жената
Власт, любов и интриги – историята между два континента

За автора:

Хавиер Моро (1955 г.) е испански писател и журналист. Завършил е история и антропология в Париж. Писането е в кръвта му: писателят Доминик Лапиер му е вуйчо, баба му и сестра му също пишат. Баща му работи в авиокомпания и благодарение на него Хавиер Моро пътува още от малък из целия свят. За пръв път посещава Индия, когато е четиринайсетгодишен, и по собствените му думи, все още опитва да се съвземе от шока, който е предизвикала у него една толкова невероятна страна като Индия. Работил е като журналист, автор е на книги на исторически, социални и екологични теми. Бил е сътрудник на Доминик Лапиер и Лари Колинс, както и копродуцент на филми.

През 2005 г. излиза първото издание на романа му „Индийската принцеса“. Оттогава досега книгата е спечелила над 1 000 000 читатели само в Испания и е преведена на 17 езика. Испанската актриса Пенелопе Крус е купила правата за снимането на филмова суперпродукция, в която тя ще играе главната роля. В България „Индийската принцеса“ беше изключително добре приета от читателите.

Сега ИК „Хермес“ представя и втората книга на Хавиер Моро -„Империята – това си ти“.

„Разказаните тук събития са съществували реално. Лицата, обстоятелствата и историческата рамка са реални и отразяването им – плод на задълбочено проучване. Драматизирах някои сцени и пресъздадох някои диалози на основата на собствената ми интерпретация, за да разкажа отвътре това, което историците са разказали отвън." Това са думи на самия автор в края на книгата „Империята, това си ти“, в която се връща в XIX в., за да ни разкаже за живота и страстите на Педро I (1798-1834), първия император на Бразилия, за когото се твърди, че имал над 120 деца и който оставил ярка следа в историята на два континента.

За книгата:

5 ноември 1817 г. Тържествена флотилия влиза в залива Гуанабара в Рио де Жанейро. На борда е бъдещата императрица на Бразилия – принцеса Леополдина Австрийска, дъщеря на императора на Австро-Унгария. Тя изгаря от нетърпение да започне живота си в тази екзотична страна, редом до мъжа, когото вече обожава. Млада и наивна, тя дори не подозира какви клопки й готви съдбата.

Станал император на Бразилия, когато е едва двадесет и три годишен, Педро I оставя ярка следа в историята на два континента. Роден да управлява една от най-могъщите монархии в света, той се отказва от португалската корона в полза на бразилската. Харизматичен и непредсказуем, Педро е човек на крайностите: убеден либерал и истински тиранин. Добър пълководец и слаб управник. Истински бразилец, но и лоялен португалец.

Педро приема радушно младата си съпруга, но въодушевлението му не трае дълго. Образована и сърдечна, Леополдина бързо му омръзва, но тя печели завинаги любовта на народа. Страстен любител на жените, Педро търси нови и нови завоевания, докато не среща фаталната жена. Жената, за която цял живот е бленувал. Ослепителната Домитила ще покори сърцето на своя владетел и ще се превърне в най-влиятелната фигура в империята. Но докато интелигентната Леополдина ще отведе Педро на върха, то пламенната Домитила ще го тласне към падението му.

На книжния пазар от 26 април 2013 г.
Обем: 464 стр.
ISBN: 978-954-26-1213-1
Корична цена: 14,95 лв.

Прочетете още:

Коментирай