Свободно време

Да си върнем енергията на работното място

Пийте много течности

28.05.2013г. / 11 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Работата и напрежението около нея могат да ни доведат до пълно изтощение и нежелание да довършим служебните си ангажименти. Няколкото основни правила по-долу, ще ни помогнат да си върнем енергията, от която имаме нужда.


Първото и най-важно нещо е въпросът харесвате ли това, с което се занимавате? Ако отговорът е положителен, припомнете си най-важното от вашата работа. Какво сте постигнали, какви успехи и приоритети стоят пред вас. С какво сте полезни на себе си и на другите. Това, че помагате на останалите не ви ли прави значим? Мислете как всеки ден да подобрите начина на работа.

Не забравяйте, че това, което постигате е значимо. Но ако работата не ви удовлетворява, а е само средство за препитание, значи е време да намерите нещо по-добро за себе си. Иначе рискувате да загубите желание към всичко, което се случва около вас.

Проветрявайте често помещението, в което работите. Изследвания на японски учени показват, че по време на работа, ако температурите в помещението достигнат до 28 градуса или повече, започваме да усещаме умора. Въглеродният диоксид, който се натрупва е виновен за нашата ниска активност. Добре е да поставите саксии с живи цветя в помещението.

Ако работата ви е на бюро, старайте се винаги да сте седнали с добре изправен гръб. Ако сме свити и отпуснати намаляваме количеството на кислород в организма, а това увеличава чувството на умора.

Сменете светлината в офиса. Учени от University of Surrey наскоро установили, че ако сменят традиционните бели крушки с други, които имат леко син оттенък, се чувстват по-малко сънливи. Синята светлина стимулира част от мозъка, която задейства нашето внимание.

Пийте вода след всеки телефонен разговор. Ако прекарвате много време през деня говорейки по телефона, може да се дехидратирате. Докато говорим ние губим влага от устата си. Дехидратацията също е причина да се чувстваме уморени и без енергия. Консумирайте и билкови чайове.

Контролирайте стреса. В Националния тайвански университет са установили, че по време на стрес освобождаваме хормони свързани с него и сме склонни да трупаме мазнини.

До обяд приемайте въглехидрати. Храната богата на рафинирани въглехидрати може да ни накара да се почувстваме уморени след нейното консумиране. Следобед приемайте повече плодове, мляко, ядки. Направете си балансиран хранителен режим, който да следвате.

На всеки 20 минути ставайте и се раздвижвайте.

Направете уютно и цветно работното си място. Добавете свежи цветя, цветни офис консумативи. Пийте кафето си в пъстра чаша.

Снимка; Sxc.hu

Коментирай