Свободно време

Сънищата – загадка за науката

Жените сънуват по-често кошмари

17.06.2013г. / 10 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Сънищата са феномен, който учените продължават да изучават. За нас те са страшни, необикновени, цветни, или пък приятни и впечатляващи, а най-често не ги помним. Учените смятат, че ние сънуваме, защото мозъкът ни един вид презарежда и по този начин ни помага да решим проблемите си. Бурните сънища могат да бъдат предупредителен знак.

Свързани статии

Екип от учени смята, че ако сънищата, които сънуваме ни карат често да буйстваме докато спим, могат да са предвестник на някои заболявания. Има хора, които насън ритат, въртят се, дори размахват ръце. Това може да говори за едно бъдещо заболяване като паркинсон и други мозъчни разстройства.

Изследване публикувано в списание Sleep and Biological Rhythms разкри, че хората, които си лягат в късните часове, сънуват по-често кошмари, за разлика от другите. В проучването са взели участие 240 студенти.

Според учените причината за кошмарите е в един от хормоните на стрес, наречен кортизол. Когато не спим достатъчно или заспиваме много късно, нивата на кортизол се покачват и това е причината ние да имаме лоши сънища.

Психолози от университета в Западна Англия обобщават, че мъжете сънуват по-често еротични сънища, а дамите кошмари. Кошмарите, които жените сънуват се групират в три групи – страшни сънища – когато някои ни преследва и има опасност за живота ни; сънища, в които губим любим човек и объркани сънища.

Според психолози от университета Grant MacEwan University в Канада някои хора могат да управляват сънищата си. Учените намират връзка между видеоигрите и сънищата. Смята се, че хората, които прекарват голяма част от времето си, играейки на подобни игри, имат много по-ясни сънища и са способни да влияят макар и минимално върху тях.

Изследванията показват, че те имат по-висок контрол на ситуациите в игрите, което се прехвърля на подсъзнателно ниво в техните сънища. По този начин един страшен сън може да премине в по-приятен.

 

Коментирай