Свободно време

Известни личности, страдащи от биполярно разстройство

Известно е като маниакално- депресивно заболяване

10.07.2013г. / 12 48ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Те са талантливи, креативни известни, но преди всичко хора като всички нас. Радват се, страдат, плачат, боледуват. За някои от тях сме чували, че страдат от така нареченото биполярно разстройство.

Известно е още като маниакално-депресивна психоза или циклофрения. Това е заболяване, което причинява необичайни промени в настроението, енергията, нивата на активност и способността за извършване на ежедневните дейности.

Симптомите са тежки, те се различават от обикновените промени в настроенията, през които преминаваме всички. Но това е заболяване, което може да се лекува и страдащите от него да водят пълноценен и продуктивен живот.

Ето кои звезди са засегнати от биполярно разстройство и се борят с него.

Катрин Зита-Джоунс

През 2011 година актрисата постъпи в психично-здравно заведение за лечение на биополярно разстройство II – състояние, при което пациентът се намира почти през цялото време в депресия и има тежко маниакално поведение.

Тя сподели, че не крие това свое заболяване, защото иска да помогне на повече хора, страдащи от него. Давайки гласност тя призовава всеки, който страда от биполярно разстройство да потърси помощ.


Шиниъд О' Конър

След като прави опит за самоубийство на 33-ия си рожден ден, тя е диагностицирана като поредния пациент страдащ от биполярно разстройство.


Актрисата Линда Хамилтън ( позната ни е от филма Терминатор) дълги години се бори с депресията. След период на употреба на наркотици и алкохол, тя потърси професионална помощ. Още през 1994 година й е поставена диагноза биполярно разстройство.


Бен Стилър

Преди години, избухвайки на снимачната площадка на филма Zoolander, комикът сподели, че не е горд от постъпката си. Той също така спомена, че има богата история на биполярна маниакална депресия в семейството си.


Други известни имена страдали от биполярно разстройство са: Вирджиния Улф – британска романистка, Емили Дикинсън – поетеса, Винсент ван Гог – художник, Мерилин Монро – актриса.

Снимки: Reuters

Коментирай
Свободно време