Свободно време

Новата работа и новите колеги

Класацията води колегата интригант

12.07.2013г. / 12 17ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Започвате нова работа, вероятно мечтаната за вас работа. Това означава нови колеги и познанства, нова обстановка. Ще ви трябва време, за да свикнете с новия работен климат. При някои това отнема месец, при други половин година.

Всичко зависи от това как ще бъдете посрещнати в новата среда и от вашата нагласа. Бъдете положителни, но не с прекалено големи очаквания. Хората са различни. Ако за едни има направено парти, което да ги приветства с добре дошли, при други не е изключено сами да трябва да се ориентират в работната обстановка. Идеален вариант няма.

Свързани статии

Във всеки един от случаите вашата приветливост и комуникативност са от решаващо значение. И понеже сме различни, бъдете готови да се изненадате приятно или не от новите колеги. Тук са изброени най-честите типове колеги, които срещаме в офиса.

Интригантът

Спорен е въпросът дали дамите или мъжете правят повече интриги. Истината е, че няма вариант да не срещнете интригата. Тя е усмихната, прави се, че помага, клюкари и клевети и не може да ви понася. Няма търпение да се провалите. Колкото и натоварено да е ежедневието й, тя винаги намира време да злепостави някой колега. Игнорирайте такива хора.

Тракащият

Чудите се какво трака? Колегата от съседното бюро пише на клавиатурата. Е, не е шум, с който да не може да свикнете.

Шумно хранещият се

Независимо дали ще хапнете набързо на бюрото си или ще седнете в кухнята на офиса, винаги има някой, който примлясква. Деликатна ситуация, защото забележката в този момент може да обиди колегата ви. Може би трябва да мине време и когато станете по-близки да споделите.

Колегата, който не си почиства масата след хранене

Навсякъде има от тези хора. Може би забравят да си почистят или е липса на възпитание?

Колегата, който мрази понеделниците

Че кой ги обича? Никога не питайте как е изкарал почивните дни. Лошият поглед от негова страна ще е най-малкото, с което ще се сблъскате.

Мързеливецът

Той вечно се оплаква колко много работа има, но винаги закъснява. Обича да си тръгва по-рано от останалите и не поема инициативи. Не очаквайте и да ви помогне, когато имате нужда.

Колегата, който се разминава с вас, но не поздравява. Поздравете го. Това е възпитание. Останалото подсказва за някакъв вид комплекси.

Но положението не е толкова страшно. От другата страна винаги има усмихнати и добри колеги. Тези, които знаят какво е колегиалност и работа в екип. Те са вашите нови приятели.

Коментирай