Свободно време

Как социалните мрежи ни помагат в усвояването на информацията

Естествената реч ни помага да възприемаме и запомняме по-лесно информацията, която ни подават

08.08.2013г. / 15 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Доказано е, че ученето чрез забавление дава най-добри резултати. Независимо дали изучаваме чужд език, дали учащите са деца или възрастни, този модел на предаване на материала е успешен.

Но скорошно интересно изследване показа, че човек е в състояние да запомни по-лесно информация, получена от социалната мрежа Фейсбук, отколкото ако я прочете в книга или учебник. Тестовете са направени от изследователи от Университета в Уоруик във Великобритания и Университета на Калифорния, Сан Диего, САЩ.

Изследвани са били доброволци, на които е била подавана информация от социалната мрежа и изречения от книги на случаен принцип. Резултатите от тестовете са в полза на Фейсбук. Хората запомнили много повече информация оттам, отколкото от книгите.

Нашите мозъци са „програмирани“ така, че да приемаме информацията по начин, по който да я разбираме. Публикациите в социалната мрежа са на достъпен език.

Естествената реч ни помага да възприемаме и запомняме по-лесно информацията, която ни подават. От друга страна неформалният стил на писане и изказ, който спазваме в социалните мрежи също допринася за това.

Това съвсем не означава, че идва краят на книгите. Напротив – тези резултати ( които не са изненадващи) могат да бъдат само една добра причина за създаването на още по-успешни модели, чрез които да се обучаваме.

Много езикови школи, които имат страници във Фейсбук, публикуват забавни обяснителни снимки. Така разглеждайки техните страници, ние лесно научаваме нови думи всеки ден.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати