Свободно време

Техниката Pomodoro помага да бъдем успешни в работата

Как кухненският таймер може да ни помогне да систематизираме задачите си

05.08.2013г. / 17 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Как минава един ваш работен ден? Вероятно повечето биха отговорили, че е напрегнат с много задачи, които чакат своя ред в дългия списък. Бързаме в изпълнението им, но сякаш винаги нещо малко не ни достига, за да сме ефективни на 100%. Веднага го отдаваме на умората (възможно е), на стреса  (не е изключено, има връзка, работата под напрежение не дава положителен резултат), на това, че колегата ни е разсеял.

Така докато търсим причината, не намираме решението. За тези моменти ни трябва техниката Pomodoro. Тайната на кухненския червен таймер, който помага в систематизирането на задачите и тяхното изпълнение.

Как работи?

Ако искате да се задълбочите в материята е добре да си купите литература по темата или да посетите специализиран курс. Но обяснено на по достъпен език, това което е необходимо, за да започнете тази техника е да си купите кухненски таймер. Може да не е с формата на домат, но ако искате да сте съвсем стриктни може да си го поръчате онлайн (ако не намерите по магазините).

Имате си списъка със задачи, които сте подредили по приоритет. Започнете със задача номер едно. Настройте таймера на 25 минути. Толкова е времето за изпълнението на вашата задача. Естествено има задачи, които изискват повече време. Когато започвате изпълнението на всяка задача преценете колко по 25 минути ще са ви нужни.

Когато изтекат първите 25 минути, отново пренавийте таймера. След изтичането на тези минути правете кратка почивка от 5 минути. Сами ще усетите как тази техника ви мотивира и не дава шанс нито на колегите, нито на телефонните обаждания (тези от личен характер), нито на социалните мрежи (когато не са използвани служебно). Когато привършите със задачата, поставете отметка върху нея. Ред е на следващите. 

Така вие систематизирате  работния процес  и имате повече време за себе си. Разбира се, това не е единственият начин, чрез който може да бъдете ефективни и има много техники, които работят в тази посока.

Но, ако все пак решите да я пробвате може да си свалите и напълно безплатна програма от Интернет и само за няколко дни да станете специалист в техниката Pomodoro. Бъдете успешни!

Снимка: Sxc.hu

Коментирай