Свободно време

Какво да попитаме, когато отиваме на интервю за работа

Винаги бъдете подготвени с информация за организацията, в която кандидатствате

07.08.2013г. / 12 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Когато си търсим нова работа и имаме късмета да ни поканят на интервю, обикновено се подготвяме с отговори на въпросите, които ще бъдат отправени към нас, но не и с въпроси към евентуалния ни бъдещ работодател. Защо?

Защото

  • сме по-стеснителни
  • не знаем какво да попитаме
  • предварително не сме потърсили информация за организацията
  • притесняваме се да не направим лошо впечатление

Това, разбира се, не е в наша полза.

Преминаваме първата част на интервюто и докато чакаме да ни поканят на втора среща, не спираме да си задаваме въпроси. Тогава се сещаме за важни неща, за които не сме попитали. Истината е, че задаването на адекватни въпроси прави добро впечатление и ви печели малко време за размисъл, в което да си дадете сметка дали това е позицията и организацията, които ще дадат положителен тласък на кариерата ви.

Всеки от нас се е сблъсквал с интервюиращи, които нямат опит в провеждането на интервю. С мениждъри на високи позиции, които действат и разсъждават по един изключително остарял модел. Но когато дойде денят за нашето интервю е добре да зададете няколко основни въпроса. Не забравяйте, че не само вие ще трябва да отговаряте за нивото на вашата мотивация, но и от вас ще се очаква да попитате това, което ви интересува.

Защо позицията е свободна? Може би е новооткрита, свързана с нов проект на организацията? Какви са изискванията за тази нова позиция?

Всяка позиция е придружена с длъжностна характеристика, която обикновено се връчва с вече подписания трудов договор. Често се случва това, което пише в нея, да се разминава със задълженията ви. Добре е да попитате какви са приоритетите на длъжността.

Друг добър въпрос е – С какви ресурси ще разполагам, които да са на мое разположение? Това ще ви даде яснота за количеството на работа, което трябва да покриете и за това дали ще имате свободата да разгърнете вашата креативност.

Какъв е стилът на управление в компанията? Задавате този въпрос, за да разберете кой ще бъде вашият пряк ръководите, колко често се организират заседания.

Коментирай