Свободно време

Как мигрират някои видове акули

Знаете ли, че съществува лимонова акула?

11.08.2013г. / 12 17ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Те са заплаха за човека, въпреки това той не спира да изследва и изучава тяхната същност и свят. Акулите! Едни от най-опасните обитатели на океаните, моретата и дори на реките. Има няколко вида, които са успели да се приспособят към условията на сладките води на реките и езерата, като бичата акула. 

Акулите са се появили като вид преди повече от 300 милиона години.

Свързани статии

Днес на човека са познати малко над 400 вида акулообразни. Техният живот е изпълнен с тайни, дълги пътувания из дълбоките води и много опасности. Как мигрират тези същества и по колко километра изминават във водата? Няма как да разгледаме всички, но ще обърнем внимание на някои от тях.

Миграцията на сините акули преминава през  Атлантическия океан. Те маркират пътя по който минават. От бреговете на Бразилия до тези на Африка, те пътуват това разстояние за около 80 дни. Но тази миграция съвсем не е безопасна за тях. Човешката ръка посяга на сините акули.

Китовите акули най-много харесват водите край Австралия. На ден те пътуват най-малко 15 км. 

Големите бели акули са едни от най-големите пътешественици. Женските мигрират за около 2 години. Тя тръгва от Мексико, където се чифтосват, преминават през Хавай и Калифорния и продължават към остров  Гуадалупе. 

Що се отнася до тигровите акули,  те посещават водите на Бахамите. Използват по-топлите месеци и след това се отправят към  Атлантическия океан. Това все още е загадка за учените, които са на път да разберат дали водите на този океан ги привличат с храна или се размножават.


Биковата акула също попада в застрашените видове. Тя може дълго време да живее в сладководни води. Ето защо може да бъде забелязана във водите на реките Гамбия, Тигър, Замбези, Мисисипи, Амазонка.

Лимоновата акула избира водите на Флорида, за да се чифтоса. Обитава Атлантическия океан и Тихия океан.

Техният път продължава и нищо не може да ги спре. Изминават хиляди километри в търсене на партньор и храна. Страшни, но част от хранителна верига, акулите винаги ще са обект на изследване.

Снимки: Reuters

Коментирай