Свободно време

Игри за добра памет

Мозъкът е гъвкав и тази негова гъвкавост се развива през целия живот

19.08.2013г. / 11 11ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Добрата памет и концентрация изискват постоянно подхранване. Не само, че трябва да консумираме повече рибни продукти, ядки, витамини и минерали, но и да стимулираме процеса на мислене. Нашият мозък е като машина, която се нуждае от редовно задвижване. Важно е да упражняваме мозъка си редовно, така както упражняваме и всяка друга част от тялото.

Свързани статии

Според проучвания физическите упражнения и игрите за стимулиране на паметта могат да помогнат за намаляването на тревожността и стреса. Мозъкът е гъвкав и тази негова гъвкавост се развива през целия живот. Ако искаме да подобрим  нашите мисловни функции трябва да не спираме да работим върху себе си.

Дори четейки любимата книга ние стимулираме неговата функция и засилваме умствените си способности. Хубавото е, че можем да го правим забавлявайки се. Дори през ваканциите ние не спираме да упражняваме нашата умствена гъвкавост. Как?

Когато играем с децата. Всички деца обичат да редят пъзели, възрастните също. Когато играем на стратегически игри като игра на карти или други настолни социални игри. При тях ни се налага да мислим в логически модели.

Не бива да подминаваме и компютърните игри. Колкото и да ги отричат някои хора, те определено будят мисълта и ние сме изправени пред решаването на сложни ситуации. Игрите е добре да се сменят, за да се редува нивото на тяхната сложност.

Физическата активност намалява умирането на мозъчни клетки, което се случва с напредването на възрастта. Правете кардио упражнения поне три пъти седмично.

За добрата памет е важна и релаксацията. Тя се характеризира с повече сън (когато можете), масажи, дълбоко дишане, медитация, йога, терапия с музика, ароматерапия, звукова терапия и други. При всички тях не само отпускаме напрежението в тялото си, но и освобождаваме мисълта от излишния товар. Всичко това помага да преодолеем стреса и да бъдем по-концентрирани и паметливи.

Коментирай