Свободно време

Радинела Бусерска: Малките „трикове“ да провокираме децата да четат

Интервю с телевизионната водеща и посланик на „Забавното лятно четене“ Радинела Бусерска

31.08.2013г. / 13 30ч.
Мария Дуковска
Радинела Бусерска. Снимка: България он ер

Радинела Бусерска. Снимка: България он ер

Радинела Бусерска е едно от най-популярните лица у нас. Но освен журналист и говорител на новинарската емисия в телевизия България он ер, Радинела е и най-новият посланик на четенето в кампанията на Az-deteto.bg „Забавното лятно четене".

В това лично интервю пред Az-jenata.bg тя споделя за професията, майчинството, трудностите и предизвикателствата, и разбира се, защо обича да чете и как да мотивираме децата да открият вълшебния свят на книгите...

Вие сте новият посланик на кампанията за мотивиране детското четене „Забавното лятно четене“. Защо се съгласихте да сте посланик и какво мислите за целите на кампанията ни?

Кампанията е прекрасна, защото съчетава в едно любовта към детето и любовта към четенето. За мен е чест да се включа в толкова благородна и амбициозна инициатива. Самата аз съм „заклет“ книгофил. Не мога да си представя живота без книгата на нощното ми шкафче. Винаги се натъжавам, когато виждам как тя постепенно отстъпва пред агресивния щурм на новите технологии.

Как можем да мотивираме децата да четат? Достатъчен ли е само личният пример на родителите?

Личният пример е най-важният. Когато в дома няма библиотека, не се четат книги, не се говори за тях, как на детето да се вдъхне любов към магията на книгата?! Забързан в почти ненормалния ритъм на ежедневието си и станал подвластен на натрапения му модел за житейски успех, изразяващ се предимно в материално благополучие, съвременният човек, уви, има все по-малко време да обгрижва детето си (а и себе си) чрез духовни практики. Затова четенето, за съжаление, вече не е „на мода“. И затова, отново за съжаление, не само голяма част от фолк-певиците мислят, че Камю е марка парфюм, а Исабел Алиенде – моден дизайнер, а и много други хора...

Вие как мотивирахте вашата дъщеря да чете?

Отначало с четене на детски приказки – още от бебе, когато със сигурност нищо не е разбирала, но е слушала магията на словото, след това с внимателен избор на детски книги, които са класика, и които няма как да не бъдат харесани, както и с дребни „трикове“ – разхвърляни книги по диваните и леглата, с деликатно, но непрекъснато насочване на вниманието и естественото детско любопитство и любознание към света, широк прозорец към който е именно книгата.

Вашето послание към децата участници в кампанията „Забавното лятно четене“?

ЧЕТЕТЕ! Така ще влезете в един прекрасен, интересен и вълнуващ свят – на приключения, вълнения, цветове и невероятни преживявания.

Какво ви дава четенето, защо обичате да четете?

Обожавам да чета. Когато разлиствам първата страница на нова книга, се вълнувам така, сякаш отивам на среща със скъп човек. Четенето е изключително съкровено преживяване, в чиято тишина притихват (поне за малко) всички високи децибели на шумното ни битие.

Най-голямото предизвикателство, пред което сте се изправяли?

Най-голямо предизвикателство е винаги предстоящото. Тези от миналото са само (и дано) научени уроци.

Много жени днес са работещи майки и съчетават професията със семейните ангажименти. Какъв е вашият съвет към тези дами, за които съчетаването на толкова много отговорности е трудна задача?

Балансирайте! Никога не създавайте само една опорна точка в живота си – намерете вашата „златна среда“ между кариера, дом, семейство, приятели, развлечения и задължения. В противен случай идва момент, когато човек се събужда една сутрин, и разбира, че ... се е самоограбил. И това важи особено за жените, които се отдават единствено на работата си. Въпреки че съм влюбена в професията си и направих добра кариера, лично за мен, семейството и любовта винаги са били на първо място.

За какво мечтаете?

Мечтая много и често. Както е казал Гарсия Маркес, „човек не престава да мечтае, защото е остарял, а е остарял, защото е престанал да мечтае“. Мечтая да бъда заобиколена от хората, които обичам, мечтая да ги виждам щастливи и да ги правя щастливи, мечтая един ден да направя едно истинско, дълго околосветско пътешествие, хванала за ръка мъжа, с когото ще остарея.

Вашето пожелание към читателките на Az-jenata.bg?

Бъдете здрави, бъдете вдъхновени и бъдете обичани! И запазете женствеността си, въпреки изпитанията, въпреки времето и въпреки неизбежните разочарования. Защото истинската женственост е непреходна!

Коментирай