Свободно време

Голяма танцова компания от Ню Йорк със спектакъл на Sofia Dance Week 2013

Спектакълът Infinity на Peridance Contemporary Dance Company съчетава съвременен танц, класически балет и джаз

16.10.2013г. / 14 20ч.
Мария Дуковска
Голяма танцова компания от Ню Йорк със спектакъл на Sofia Dance Week 2013

Със спектакъла Infinity (Безкрайност) на голямата танцова компания от Ню Йорк Peridance Contemporary Dance Company завършва международната програма на шестото издание на Sofia Dance Week.

На 18 октомври 2013 от 19.00 часа в Зала 1 на НДК почитателите на съвременния танц, примесен с класически балет и джаз, ще могат да видят спектакъл с 10 танцьори на сцена. Той е вдъхновен от пейзажите в картините на Салвадор Дали и развит върху музиката на Бетовен.

Представленията на Peridance Contemporary Dance Company се отличават с атлетизъм, сила и зрял, овладян артистизъм. Играят се по сцените на най-известните театри в Ню Йорк като Joyce Theater, Brooklyn Academy of Music, Kaye Playhouse, както и извън Америка – в Европа и Азия.

Спектакълът „Безкрайност“ съдържа откъси от четири големи творби. Първата част Вивиан и Пол е квартет по музика на Браян Ено и специално композираната музика на Денис Бел. В едноименната част „Безкрайност“ по музика на Бетовен движенията са експанзивни, женските тела са разпръснати, ръцете са отворени, краката са разтегнати, конфигурациите ползват цялото пространство на пода. Зад съвременните движения се усеща силното присъствие на класическата постановка.

Съвременният балет „Здрач“ е летящ въздушен дует по музика на Шопен, в който химията между двамата изпълнители наелектризира залата. „Вечност“ има по-скоро театрална стилистика, която се разгръща на фона на парчетата на Нат Кинг Кол. Изпълнителите демонстрират сложни атлетични движения, като с лекота преминават през различни танцови стилове – от класически балет, през джаз, до съвременен танц.

Свързани статии

„Творбата показва колко е уязвим човекът на фона на големите и открити пространства и за 60 минути оставя класическия балет да премине през джаз и съвременен танц“, казва хореографът Игал Пери за нея.Peridance Contemporary Dance Company – Ню Йорк е основана през 1984 г. от хореографа Игал Пери, артистичен директор на компанията. Хореографиите на Игал Пери, често създавани в колаборация със съвременни композитори, са определяни от критиците като „талантливо находчиви“ (Jennifer Dunning, The New York Times), притежаващи „фина театралност“ (Deborah Jowitt, The Village Voice). Танцовият му език ползва основно балетни елементи с подчертана техническа виртуозност, координация, музикалност и фразиране. Танцовият стил на компанията съчетава елегантността и класическата артикулация на балета със съвременни движенчески подходи. Танцьорите се отличават с висока класа, грациозност и експресивност. Репертоарът на трупата включва творби на различни хореографи, между които Охад Нахарин, Дуайт Роден, Сидра Бел.

Международната програма на Sofia Dance Week 2013 представя общо 6 спектакъла на едни от водещите танцови компании от Испания, Великобритания, Южна Корея, Швеция, Белгия и Ню Йорк, САЩ. Организатори на фестивала са Едно и Фондация Америка за България.

Билети: Цените на билетите за един спектакъл са по 10 и 15 лв, с изключение на Peridance Contemporary Dance Company и Фондация „Танцово изкуство-Илиев“ – по 10, 15 и 20 лв.

Цените за представленията от „Българския шоукейс“ са по 5 лв. Предлага се и специален фестивален билет на цена от 50 лв, с който ще са достъпни всички спектакли от фестивала, с изключение на детския спектакъл Animal Carnival. Билети могат да се закупят в партньорската мрежа на Eventim и от eventim.bg.

Коментирай