Свободно време

Как да изберете виното според храната?

За патици и други диви птици изберете вино като Пино Ноар и Шираз

01.12.2013г. / 14 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Хубавата храна винаги се нуждае от добра компания. У нас виното е една от най-любимите напитки, която допълва ястията. Избирате виното по нечия препоръка, по това колко е отлежало и по много други негови качества и характеристики.

Но най- важното е да го консумирате с удоволствие. Дали има правила за различните видове вина и за това кое вино към каква храна подхожда? Разбира се, но основното правило си остават вашите вкус и предпочитания. И все пак има няколко основни линии, които е добре да следвате, когато искате максимално да се насладите на вкуса на храната и виното.

Текстурата на храната спрямо текстурата на виното

За да направите перфектната комбинация от вкусове е следният пример. Ако менюто ви е съставено от риба, която е по-лека и с плътен вкус, изберете вино, което да е бяло и да подхожда на текстурата на рибата като Пино Гриджо, например. Когато консумирате по-мазни и тежки риби като сьомга, изберете по -богато и плътно бяло вино като Шардоне.

Баланс на интензивността на храната и виното

Когато ястията са ви по-ароматни и включват меса като пилешко и пуешко месо, изберете бели и червени вина като Совиньон блан и Beaujolais . Когато към месата има боровинков или друг плодов сос, комбинирайте с бяло вино като Гевюрцтраминер или червено вино Сира.

Свързани статии

Балансирайте интензивността на аромати в храната и виното

Има пет основни вкуса, които са сладко, кисело, солено, горчиво и умами. Всяка добавка към храната като сладост, соленост, кисело, променят по различен начин вкуса на храната.

Соленост

Солеността подчертава горчивината и крие танините. Сладките десертни вина си подхождат добре със солени храни. За солените храни са подходящи и плодовите червени вина.

Кисело

Силно киселите храни не са особено подходящи за комбинация с вино, защото те по-скоро биха навредили на добрия му вкус. Киселата храна крие горчивината и танините на виното и го прави по-сладко на вкус. Ако все пак искате да комбинирате кисели храни с вино, изберете такова, което да е с по-ниска киселинност.

Горчиво

Горчивата храна като маслините например и цикорията надделяват като вкус над всички останали вкусове. Горчивината скрива киселинността на виното и танините. Младите червени вина са чудесна комбинация за горчиви храни, зеленчуци и билки.

Сладост

Комбинирайте вино, което не е прекалено сладко към храна със сладък вкус, тъй като сладката храна ще намали ароматите и вкуса на виното. Ако консумирате шоколад, комбинирайте го с вино Мускат.

Умами

Това е вкус, който напомня за печено месо, супа мисо, гъби и други. Той отнема танините и подчертава сладостта на отпитото вино. Такива храни комбинирайте с вина с високо съдържание на танини.

Към говеждо и агнешко месо изберете червено плътно вино като Шираз или Каберне, Пино Ноар, Каберне Совиньон, Мерло.

Към пилешко месо изберете Шардоне.

За стриди подходящо вино е пенливото като Совиньон Бланк. За риба и морски дарове – Шардоне, Ризлинг, Пино Гриджо, Совиньон Блан.

За патици и други диви птици изберете вино като Пино Ноар и Шираз.

За сирена – плътните вина се комбинират добре с твърди сирена. Меките сирена се съчетават подходящо със сухо вино Ризлинг, Марсан. Синьото сирене обича сладките вина.

За десерти изберете сладки вина, когато десертът не е прекалено сладък.

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
N ( преди 10 години )
Български вина могат ли да бъдат избрани?!? Или ще правим само реклама.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар