Свободно време

Страховете, които ви пречат да се развивате

5 състояния, от които е добре да се отърсите

09.12.2013г. / 17 00ч.
Илияна Николова
Снимка:sxc.hu

Снимка:sxc.hu

Всеки от нас постоянно се сблъсква със собствените си страхове. Повече или по-малко те са предпоставка за това да имаме затруднения в справянето с житейските предизвикателства. За да не съжалявате един ден, че сте пропуснали големи възможности или сте направили огромни грешки заради несправянето с демоните си, представяме на вниманието ви няколко от най-разпространените страхове, с които може би повечето от вас са се сблъсквали.

Страхът от провал е много често срещано състояние, което със сигурност ви пречи да се развивате. Няма нищо лошо в провала. Всеки грешен избор ви учи. Единствената грешка, която не би трябвало да си прощавате, е бездействието заради страха от провал. Понякога грешният избор ви води до правилните решения. Научете се да не съжалявате за изборите, които животът ви кара да правите.

Свързани статии

Не бива да позволявате на страха от загуба на контрол да съсипе живота ви. Чувствате се нещастни, защото нямате контрол върху определени ситуации. Свикнете с мисълта, че трябва да оставите нещата сами да се случват. Намерете баланса между усилията и примирението. Психолози съветват – вижте какво ще стане ако просто вдигнете ръце и оставите животът да се случва така, както съдбата е решила.

Страхът от промяната е изключително често срещан у мнозина. Природата, планетата ни, цялата вселена постоянно се променят. Това е най-естественото нещо, което се случва около нас. Свикнете с тази мисъл и разберете, че промяната е едно от най-прекрасните неща, което ще ви се случи или вече се случва. Всеки човек има способността да се променя. Колкото и лоша да е моментната ситуация – рано или късно ще се промени. Настройте нагласите си, че всяка промяна би довела до нещо ново и хубаво във вашия живот.

Много хора изпитват съмнения относно способността си да се справят с различни ситуации или предизвикателства. Страхът от това, че не си достатъчно добър в някакво отношение е сериозна психологическа пречка за развитието на една личност. Ако позволявате на това чувство на несигурност да ви погълне, то тогава никога няма да се чувствате напълно пълноценни или напълно готови да поемете предизвикателството, което ви предстои. Опитайте се да настроите съзнанието си и повярвайте във възможностите си! Ще започнете да възприемате света по различен начин.

Понякога се случва да се чувствате нежелани. Това чувство може да се засили особено с напредване на възрастта. Често угасналата страст между партньорите в една връзка е лостът, който отключва тази неувереност в себе си. Постарайте се да имате повече самочувствие. Не забравяйте, че силното излъчване и самоувереността са много важни за това как околните ще ви възприемат. Неслучайно специалистите психолози съветват да се стараем да сме в хармония с душата си. Страхът от това, че сте нежелани може да бъде преодолян като се научите да вярвате в способностите си и вътрешната си красота. Научете се да приемате недостатъците си.

За да се преодолее страхът първо трябва да се осъзнае. Ако се чувствате потиснати, помислете добре какво в нагласата си към света и околните може да промените, за да се почувствате пълноценни във всяко отношение.

Коментирай