Свободно време

Да надхитрим глада!

Няколко начина за справяне със стърженето на стомаха

28.01.2014г. / 15 30ч.
Илияна Николова
Снимка:sxc.hu

Снимка:sxc.hu

Гладът е ужасно чувство, особено когато се опитвате да отслабнете и да спазвате някакъв режим. Постоянното стържене на стомаха, мисълта да си хапнете само една хапка от любимото ви ястие или само да надзърнете в хладилника, засилват още повече вълчия глад.

За да успеете да постигнете заветната цел и да свалите нужните килограми, ето няколко съвета за това как да притъпите чувството на глад.

Хапнете половин авокадо преди ядене

Кремообразната му консистенция действа засищащо, освен това авокадото е богато на мононенаситени мазнини, които са особено полезни за метаболизма. Те ще ви помогнат да преборите неприятното стържене, докато дойде време за вечеря. Доказано е, че хората с наднормено тегло, които са добавили авокадо към диетата си, са се справили много по-успешно в борбата с килограмите.

Дъвчете дъвка

Психически дъвкателното движение изпраща сигнал до мозъка, че предстои гладът да бъде заситен. По-продължителното дъвчене спомага да изядете по-малко храна, показват изследванията. С дъвката, разбира се, не бива да се прекалява. Дъвчете я не повече от 20-30 минути.

Свързани статии

Не избягвайте въглехидратите изцяло

Ако се лишавате напълно от тях е възможно по-често да изпитвате непоносим и силен глад. Избягвайте само простите въглехидрати. Сложните е добре да включите в менюто си. Това са бобови растения, ориз, картофи, пълнозърнести храни. Те ще ви дават енергия за по-дълго време. Зеленчуците, които съдържат нишесте, помагат да намалите калорийния прием с до 320 калории на ден.

Тренирайте

Въпреки че според много хора тренировката причинява глад, всъщност това не е съвсем вярно. Бразилски учени са открили, че когато усетите глад и отидете да потичате, мозъкът изпраща сигнали към стомаха, че е заситен и по този начин намалявате приема на излишни калории. Разбира се, ако сте свръхгладни, едва ли ще ви се тича, затова се подкрепете с една ябълка или малко ядки.

Пийте алкохола по време на вечеря, не преди това

Друго изследване на учени от Великобритания сочи, че алкохолът има свойството да притъпява сензорите за ситост, затова сте способни да погълнете повече от предястието и освен това повишава апетита. Така че е добре да го приемате заедно с основното ястие, а най-добре изобщо да го откажете.

Коментирай