Свободно време

Какво наистина ни прави щастливи?

или митовете за щастието

30.01.2014г. / 14 50ч.
Илияна Николова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Малките радости в живота са в състояние да направят една жена щастлива – шоколадът, мил жест, комплимент! Но когато става дума за истинското щастие, има много митове за това как да го постигнем. Някои хора са склонни да направят какво ли не в името на това да имат по-щастлив живот. И ги разбираме!

В следващите редове ще се опитаме да развенчаем някои от най-често срещаните митове за постигане на щастието.

Мит №1: Генетично е!

Не буквално, разбира се, но някои хора просто имат по-позитивна нагласа за света и сякаш от само себе си изглеждат по-щастливи, независимо какво се случва около тях. Винаги са добре настроени, рядко ги виждате намръщени и си казвате: „Ще ми се и аз да можех така…“.

Затова гените са само малка част от картинката, всичко останало зависи от личния опит, мироглед и възприятие за света и околните. За да се справите по-лесно с трудностите, можете да поработите върху позитивизма си и да се научите как да гледате по-оптимистично, независимо за каква ситуация става въпрос.

Мит №2: Добрата кариера прави хората по-щастливи!

Изследванията показват, че успешните в кариерата често не успяват да съчетаят личния и професионалния си живот еднакво пълноценно. За онези, които са го постигнали – поздравления! Сигурни сме, че има такива. Но професионалното израстване само по себе си не е гаранция за щастие.

Затова ако не сте доволни от професионалната си реализация – не съжалявайте! Всеки сам избира каква цена да плати за целите и стремежите си!

Мит №3: Щастието зависи от обстоятелствата!

Много психолози твърдят, че дори и да имате успешна връзка, кариера или пълноценен социален живот, това не гарантира по презумпция вашето щастие! Те смятат, че външният свят влияе само в малка степен на радостта ви от живота. Истинско влияние има само и единствено вашето усещане и възприемане на света и случващото се.

Така че, вместо да проклинате прословутия закон на Мърфи, според който ви се случват все лоши неща, можете да промените начина, по който възприемате съществуването си!

Мит №4: Щастливите хора са глуповати и наивни!

Е, има и такива, които с безкрайния си оптимизъм буквално не разграничават реалното от бляна. Това си е направо нездравословно!

Но ако изпитвате щастие и умеете да се радвате на живота въпреки трудностите, това увеличава креативността и себеоценката ви.

Коментирай
Свободно време