Свободно време

5 извинения, които ни възпират от прогрес

Важна е мотивацията за справяне с неувереността и страха

31.01.2014г. / 18 20ч.
Илияна Николова
Снимкa: sxc.hu

Снимкa: sxc.hu

Много често си измисляме извинения за нещата, които ни се струват прекалено трудни за постигане, когато ни налегне мързел или сме тотално демотивирани, заради депресивни състояния, стрес и какво ли още не.

Неувереността, страхът от промяната и поемането на риск, съмнението в собствените възможности – причините са много и можем да изреждаме до без край, но нека не се фокусираме върху тях, а върху най-често срещаните извинения, които ни възпират от прогрес.

„Дотук стигат възможностите ми“

Възможно ли е да се примирите толкова лесно? Нужното тук е искрена вяра в себе си. Дори след провал, дори след поредица от грешки, най-доброто, което можете да направите, е да вземете поука от тях и да я приложите в следващите начинания. Хипотетично човешките възможности са много големи – важното е да не спирате да провокирате себе си!

„Не ме бива за това“

Това извинение, особено ако се промъкне в съзнанието ви в самото начало, ще ви обрече наистина на провал. Преди да се разочаровате съвсем трябва поне да сте опитали, нали? И тук не става дума да продължавате да се мъчите да танцувате балет, ако наистина нямате талант. Става въпрос за това трезво да оцените възможностите си и адекватни ли са решенията ви за справяне със ситуацията, преди да решите, че не ви бива.

Свързани статии

„Това е гадно!“

Постоянното оплакване за неща, които ви предстоят да свършите или шефът ви е накарал да направите, издава предварителния ви негативизъм. С негативно отрицание трудно бихте се справили, наистина. Опитайте се да мислите позитивно. Представете си как вече сте се справили с предизвикателството. Оплакването всъщност няма да подобри положението.

„Не съм толкова добра, колкото другите“

Никога не се съмнявайте в собствените си възможности. Сравняването с околните може само да ви тласне към депресия и да ви откаже да се борите за постиженията си. Винаги се състезавайте само и единствено със себе си! Поставяйте си цели, преследвайте ги, а междувременно можете да надминете някои от онези, които смятате за по-способни от вас! Кой знае?

„Неудобно е“

Това е извинение, базирано главно на страхове от напускане на зоната на комфорт, която сте си създали, въпреки че тя не ви задоволява. Вероятно животът ви е навлязъл в един коловоз и искате да го промените, но ви е страх да го направите, защото новото е неудобно. Неизвестното може и да е плашещо, така е, но ако не опитате, цял живот ще се чудите: „Какво щеше да стане, ако…“.

Коментирай