Свободно време

„Извърви километър в нейните обувки“

На 8 март мъже демонстрират срещу насилието над жени, изнасилванията и сексуалния тормоз, шествайки с дамски обувки на висок ток

04.03.2014г. / 15 07ч.
Мария Дуковска
„Извърви километър в нейните обувки“

На 8 март (събота), на Международния ден на жената, ще се състои второто българско издание на инициативата „Извърви километър в нейните обувки“. Мирното шествие започва в 12 ч. от „Аптека“ (кръстовището на булевардите „Витоша“ и „Патриарх Евтимий“ в София).

Събитието се организира от „Български фонд за жените“, заедно с Хелзинкския комитет в България, Българския Червен кръст, фондация „Ресурсен център – Билитис“, Информационното бюро на Европейския парламент и независими активисти.

Шествието „Извърви километър в нейните обувки“ цели да привлече общественото внимание към сериозния проблем с насилието срещу жени в страната и да повиши информираността по темата. Всяка година през март все по-голям брой мъже по света и техните семейства се присъединяват към инициативата.

По този начин месецът, в който празнуваме Международния ден на жената, се превръща в период от годината, когато мъжете показват подкрепата си към жертвите на домашно и сексуално насилие. Не е лесно за мъжете да ходят на високи дамски обувки. Но още по-трудно е да накараш хората да говорят за насилието вкъщи и за сексуалния тормоз.

Жертвите предпочитат да забравят случилото се, а за онези, които не са го преживели, насилието все едно не съществува. Но хората, пострадали от насилие имат нужда от помощ, за да се възстановят психически и физически. На 8 март заедно ще говорим не за, а срещу насилието, ще демонстрираме подкрепа към жертвите.

Каним мъжете да покажат солидарност като шестват в дамски обувки по бул. „Витоша“, подкрепяйки правата на жените и насочвайки вниманието към домашното и сексуалното насилие. Всяка четвърта жена в страната ни е жертва на домашно насилие, а четвърт милион българки са ставали обект на сексуален тормоз. Заедно искаме да информираме както за реалната ситуация в България, така и за предлаганите услуги за пострадалите.

Със съдействието на магазин „Крачун“ на участниците в шествието ще бъдат раздадени червени дамски обувки на ток. Обувките едва ли ще стигнат за всички желаещи да подкрепят каузата – затова ако имате възможност, вземете чифт токчета от близка до вас жена, и елате да повървите с нас по бул. „Витоша“ на 8 март.

Смелите

В инициативата със собствен отбор ще се включат от „Немечек България“. Служители на фирмата ще се състезават кой ще измине повече метри в червени обувки на висок ток, за да покажат солидарността си към жертвите на изнасилвания, домашно насилие и сексуален тормоз.

Обуй червени токчета – спечели билети за концерта на „Аеросмит“

За да е още по-празнично настроението на Международния ден на жената, мъжете ще шестват по бул. „Витоша“ под съпровода на една от най-дивите, романтични и стилни групи за всички времена – „Аеросмит“. И тъй като Стивън Тайлър и звездната му компания идват в София на 17 май, организаторите на концерта „София Мюзик Ентърпрайсис“ имат изненада за най-смелите мъже, обули червени токчета на 8 март: онези, изминали най-голямо разстояние по време на шествието, ще получат по 2 билета за концерта на „Аеросмит“ на стадион „Локомотив“ в столицата. Така всеки мъж, участник в „Извърви километър в нейните обувки“ ще покаже подкрепата си за жертвите на насилие, и ще зарадва половинката си със страхотно преживяване през май.

История:

„Walk a mile in her shoes“ (http://www.walkamileinhershoes.org/) е международна инициатива, започнала през 2001 г. На тези демонстрации мъже, обути в дамски обувки, привличат медийното и общественото внимание върху насилието над жени, изнасилванията и сексуалния тормоз и набират милиони долари в помощ на кризисните центрове за жертви на домашно насилие, сексуален тормоз и изнасилване. Проблемът не е само женски. Насилието над жени засяга и мъжете – онези, които се грижат за тях, приятелите им, колегите им, цялото общество. Домашното насилие е голям проблем в нашата страна – една от всеки четири българки съобщава за насилие, упражнявано редовно срещу нея. Това означава, че всеки познава жертва на насилие – тя може да е майка, сестра, дъщеря, приятелка, съпруга или колега.

Организаторите:

• Български фонд на жените

• Български Червен кръст

• Фондация Ресурсен център „Билитис“

• Български хелзинкски комитет

Лица на кампанията: Драго Симеонов, Ален Попович, Ники Кънчев

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Пацо ( преди 10 години )
Бях пропуснал:Организаторите:Български фонд на жените Български Червен кръстФондация Ресурсен център БилитисБългарски хелзинкски комитетЛица на кампанията:Драго Симеонов Ален ПоповичНики КънчевКоментарите, дето се вика, са излишни....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Пацо ( преди 10 години )
Лошото е, че сега за насилие се приема и когато не вървиш по гайдата на кифлата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 1 rate down comment
pepi ( преди 10 години )
palni gluposti , kade e motivaciata ?edno e cirka i panaira i savsem drugo e li4noto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар