Свободно време

Жени изобретателки, променили историята

Първият хартиен филтър за кафе е дело на жена

08.03.2014г. / 12 51ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Всеки ден се ражда нова добра идея, която да бъде в помощ на човека. Голяма част от добрите идеи, част от домакинството и ежедневието на всеки от нас са дело на жени изобретателки. Няма как да споменем всички гениални идеи дело на жени, но може да споменем някои от тях.

Мери Андерсън изобретява чистачките за кола. По време на снежна буря дамата забелязва, че видимостта към пътя на шофьора, когато кара е повече от затруднена. Това вдъхновява Мери да измисли средство, което да почиства стъклото на колата от дъжд и сняг при лошо време. Така през далечната 1903 година се появяват ръчните чистачки за стъкла. Изобретение, което променя историята на автомобилостроенето.

Малко по-късно през 1917 година друга дама усъвършенства ръчните чистачки за коли с автоматични. Шарлот Бриджууд успява да патентова първите автоматични чистачки, които се задвижвали с двигателя на автомобила.

Пелените за еднократна употреба се появяват през 1951 година и са дело на Марион Донован. Дамата предлага своята идея на голяма корпорация, която й заплаща един милион долара. Малко по-късно през 1961 година се появяват бебешките пелени, които са в помощ на майките и до днес – Pampers.

Съдомиалната машина също е дело на жена. Първата машина за миене на чинии е патентована през 1893 година. Тя комбинирала вода под високо налягане, колело, бойлер. Незаменимият помощник в домакинската работа е дело на Жозефин Кокрейн.

В дните, когато все още не съществувал клавиш за корекция при писане, Бет Грахам заличавала своите правописни грешки с темперна боя. Идеята подтикнала дамата да усъвършенства и патентова формула, която да е в помощ на пишещите. Така през 1958 година се появява и първият коректор.

Свързани статии

Първите хартиени торбички с квадратно дъно са дело на Маргарет Кнайт. Дамата работела в памучна фабрика, изобретила машина, с която хартията се превръщала в торбички с квадратно дъно. Чарлз Анан е мъжът, който открадва идеята и се опитва да я патентова като своя, но неуспешно.

Стефани Кволек е жената, която успява да изобрети първите бронежилетки или по-точно материята кевлар, която се използва за тяхното създаване. Това става  през 1966 година.

През 1908 година Мери Дилейни успява да изобрети първата прибираща се каишка за кучета. Каишката давала контрол над домашния любимец, но в същото време кучето имало свободата да се разхожда.

Катрин Блоджет – първата жена учен в General Electric, открива начин да внедри тънки мономолекулни покрития за стъкло и метали през 1935 година. Резултатът е стъкло, което елиминира отблясъците и изкривяванията. Революция, която не само подпомага изобретяването на очила, но и на фотоапарати, микроскопи и др. Хартиените филтри за кафе също са дело на жена изобретател.

През 1908 година Мелита Бенц изобретява първия хартиен филтър за кафе.

Коментирай
0 rate up comment 2 rate down comment
Станислав ( преди 10 години )
А бе, вие сте ***. Името Мария Кюри-Склодовска нещо говори ли ви?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар