Свободно време

Честит имен ден на Светла и Светозар!

Денят на светите мъченици от манастира „Св. Сава“

20.03.2019г. / 05 02ч.
Илияна Николова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

На този ден (20 март) православната църква отбелязва деня на Светите преподобни отци, избити в манастира „Св. Сава“.

През 7 век, по време на богослужение в нощта преди Връбница в манастира „Св. Сава“ дошъл слух, че голяма група странници се готвят да нападнат манастира. Обитателите на манастира решили, че няма да отстъпят на тези набези и останали да се молят смирено за своето спасение.

В деня на Велики Четвъртък сарацините (варвари) наистина нападнали манастира и безмилостно избили смирено молещите се монаси. Завоевателите търсели съкровища из целия манастир, но такива нямало.

В близост до манастира имало пещера, в която някога живеел основателят на манастира св. Сава. В яда си сарацините събрали всички обитатели на манастира, затворили ги в пещерата и я запалили. Осемнадесет души загинали в пещерата, други били измъчвани и след това убити по жесток начин.

На този ден празник  имат хората, носещи имената Светозар, Светла, Огнян, Искра, Пламен, Светослав. Всички те са орисани да носят светлина, олицетворение на която е горящият огън на входа на пещерата от легендата. Значението на името Светозар е „даряващ светлина“, „онзи, който озарява със светлина“.

Бъдете здрави! Честит имен ден!  

Коментирай