Свободно време

Необикновеното розово езеро Хилиър

Розовото езеро е с дължина около 600 метра

22.03.2014г. / 12 46ч.
Михаела Лазарова
Снимка: wherecoolthingshappen.com

Снимка: wherecoolthingshappen.com

Забележителното розово езеро Хилиър се намира на остров Мидъл, най-големият от островите и островчетата, които съставляват архипелага Решерш на запад от Австралия. Погледнато от птичи поглед, езерото има невероятен наситен цвят приличащ на любимата ви дъвка.

Тази природна забележителност е отличителния белег на архипелага. Розовото езеро е дълго около 600 и широко около 250 метра, заобиколено е от гъста растителност и евкалиптови дървета. Тясната ивица пясъчни дюни покрити със зеленина отделят езерото от океана.

На какво се дължи неговият поразителен цвят?

Учените нямат точно обяснение, но предполагат, че цветът му се дължи на наличието на водорасли, които произвеждат каротеноиди, като Dunaliella Salina, вид зелени микроводорасли открити в морските солни полета. Водата в езерото достига до по-голяма соленост от колкото е тази на морската вода.

Свързани статии

Високата температура на района допълнително благоприятства за образуването на цвета. Според друга хипотеза розовият цвят се дължи на червените хлорофилни бактерии в солната утайка.

Красотата на езерото е забелязана преди много години, още през 1802 година от британския мореплавател Матю Флиндърс. В неговите дневници има записки за езерото. В галерията ни може да разгледате още снимки на езерото Хилиър.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
k235 ( преди 10 години )
рай... бих живяла на такова място :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар