Свободно време

Мантра - защита на разума

19.05.2006г. / 22 30ч.
Аз жената
Мантра - защита на разума

Преди десетина години група хора, водени от многоуважавания лама Jamyang Tashi Dorje, се събират и основават това, което сега е известно на всички като Будисткия манастир в Каталуния, в самото сърце на природния резерват Гарф близо до Барселона.

Общността насочва голяма част от енергията си и източниците си към поощряване на социални и хуманитарни проекти. Като манастир една от основните им активности е фокусирането върху излъчването на добри послания и енергия и работа с хора за освобождаване от лошата, негативна енергия. За да изпълнят това призвание, монасите се учат един друг да използват похвати като медитация, молитва, ритуали и карма йога, както и обща концентрация.

Накратко, Sakya Tashi Ling е място, където много хора, будисти и други, идват в търсене на лек за техните психични, ментални или душевни болести, както и място, където още повече хора стават просто по-щастливи и способни да носят радост на другите.

Благодарение на това непрекъснато взаимодействие с външния свят, се ражда идеята за създаването и записването на албум с мантри и ритуали, рецитирани от членове на общността.

Мантрите са мистични фрази или изречения, които декламирани свързват човек с определена енергия, състояние, напомнящо перфектния разум – будисткия разум. Силата на мантрата извисява съзнанието ни, доближава ни до една възможна изпълненост, която можем да споделим с непосредствената си среда, за да разпръснем истинско, чисто щастие. И това не зависи от никакви външни фактори и затова не може да бъде разрушено от нищо и никого. В този смисъл е преводът на термина за мантра на тибетски: защита на разума.

“Sakya Tashi Ling” е колекция от 13 мантри. Записан в манастира по време на 10-часово пеене без прекъсване, албумът е издаден в Испания от Vale Music и няколко седмици е номер 1. А в момента има платинен статус. Първият сингъл, ако може да се нарече така, “My Spirit Flies To You” също е бил номер 1 в чарта i-Tunes.

Уважаемият Далай Лама е допринесъл за успеха на този запис, като е изпратил поздравителна нота на общността Sakya Tashi.

Будисткият манастир е поел задължението всички придобивки от албума да се използват за продължаване на социалните и културни проекти на общността., ръководени от фондацията PREVAIN (“Foundation for the Preservation of Inner Values”).

Коментирай